Capturile de pește din Delta Dunării - afectate de criza sanitară, care a restricționat activitatea restaurantelor

Capturile de pește din Delta Dunării - afectate de criza sanitară, care a restricționat activitatea restaurantelor
scris 16 apr 2021

Media raportărilor oficiale făcute de pescarii membri ai unei asociații din Delta Dunării a ajuns, anul trecut, la două tone de pește pe an, cu aproape 25% mai mică decât cea din anii precedenți, situația fiind explicată atât prin criza sanitară, cât și prin lipsa unor măsuri de sprijinire a domeniului.

Președintele Asociației Golovița, Cătălin Balaban, a declarat că situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât peștele cu valoare economică este prins tot mai rar în plasele pescarilor, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

"Doar 5% din raportări înseamnă crap, somn și știucă. De la an la an, capturile la peștele bun sunt tot mai mici, iar carasul și plătica, cu un preț de piață mic, sunt în procente tot mai mari. Acum 15 ani, de exemplu, proporția dintre peștele valoros și cel cu valoare mică era de 50-50", a afirmat Balaban.

El a explicat capturile mici înregistrate anul trecut inclusiv prin criza sanitară, care a restricționat activitatea restaurantelor.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

"Anul trecut, s-a pescuit selectiv, pentru că pescarii nu aveau unde să-și vândă peștele. Au pescuit doar pentru consumul familial. Este o perioadă foarte grea pentru toată lumea. Din păcate, nici statul nu a venit în sprijinul pescarilor pentru a duce tradiția mai departe. Până la debutul pandemiei, am cerut în timpul fiecărei întâlniri cu autoritățile subvenții pentru perioada de inactivitate, subvenție pentru kilogramul de pește raportat. Așa am scoate la iveală piața neagră a peștelui și am crește veniturile pescarilor. Ei fac în continuare investiții în bărci, în unelte de pescuit", a mai spus președintele Asociației Golovița.

Alți factori care determină scăderea resursei piscicole sunt poluarea apelor, supraexploatarea, dar și lipsa decolmatărilor care ar duce la crearea unor spații propice pentru reproducerea speciilor, potrivit sursei citate.

Acestora li se adaugă o specie de pește provenită dintr-un fluviu care se varsă în Marea Neagră și care se dezvoltă excesiv în rezervație, guvidul de Amur, potrivit cercetătorului Institutului Național Delta Dunării (INDD), Gabriel Lupu.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

"Guvidul de Amur, specie de pește cu talie medie sau mică, semnalată în Deltă în anul 2007 de colegul nostru, Aurel Năstase, consumă absolut tot, toate tipurile de icre pe care le întâlnește, toate tipurile de alevini, pești în stadiul larvar, mănâncă larvele de broaște, pontele lor. Specia este în creștere exponențială. Sunt puse în pericol speciile autohtone de pești care depun icre în Deltă. Ne vom trezi în situația în care anumite specii dispar din cauza unui asemenea dăunător", a declarat reprezentantul INDD.

viewscnt
Afla mai multe despre
pescuit
delta dunarii