Canicula afectează culturile de vară din Europa de Est, inclusiv în România

Canicula afectează culturile de vară din Europa de Est, inclusiv în România
scris 25 iun 2024

Valul de căldură care se extinde săptămâna aceasta în Europa va afecta semnificativ culturile de vară în sud-est, dar reprezintă o veste bună pentru fermierii din nord-vest, unde ploile abundente au inundat terenurile arabile, susțin analiștii, transmite Reuters.

Meteorologii prognozează săptămâna aceasta temperaturi extrem de ridicate în cea mai mare a Uniunii Europene, în condițiile în care canicula și seceta afectează și culturile din alte piețe agricole importante ale lumii, ceea ce va duce la majorarea prețurilor și la scăderea aprovizionării pe plan global, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Nissan va produce în China vehicule electrice pentru compania Dongfeng Motor CITEȘTE ȘI Nissan va produce în China vehicule electrice pentru compania Dongfeng Motor

Vremea este elementul cheie pentru cereale, în condițiile în care se apropie recoltarea în emisfera nordică și orice semn de deteriorare sau îmbunătățire afectează evoluția prețurilor. Rapoartele privind randamentele ridicate și precipitațiile în Rusia, principalul exportator de grâu, au dus în ultimele săptămâni la creșterea cotațiilor la grâu pe plan global, acestea ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni.

Culturile de vară din Europa de Est și din Balcani, în special în România, al doilea mare producător de porumb din UE, se confruntă cu cele mai mari riscuri din cauza valului de căldură, care ar urma să continue încă o săptămână sau două, susțin analiștii.

"Ne apropiem de un stadiu critic. O săptămână de caniculă a dus deja la scăderea producției. Dacă mai sunt încă două săptămâni de căldură excesivă, vor fi pagube majore", a apreciat Vincent Braak, analist la compania de consultanță Strategie Grain.

Deja Strategie Grains a înrăutățit previziunile privind recolta de porumb a UE în 2024.

Luni, sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE a redus estimările privind randamentul previzionat pentru porumbul și floarea soarelui din România sub media din ultimii cinci ani, apreciind că seceta a făcut culturile vulnerabile la căldura excesivă și lipsa precipitațiilor.

În contrast, vremea caldă și secetoasă este bine venită în partea vestică a Uniunii Europene, unde ploile abundente au inundat terenurile arabile și au încetinit creșterea plantelor.

"Fermierii francezi vor fi încântați. De aceea ne așteptăm la o majorare a culturilor lor", a declarat Braak.

Valul de căldură este, de asemenea, binevenit în Germania, Danemarca și Polonia. Vara a debutat în Germania cu ploi și vreme rece, iar soarele va ajuta acum la creșterea producției de grâu", prevenind infecțiile fungice la cereale, susține un analist german.

Luni, MARS a redus estimările privind randamentul culturilor din UE în 2024, din cauza precipitațiilor excesive din Europa Occidentală și a secetei din unele țări din sud-est. 

viewscnt
Afla mai multe despre
canicula
agricultura