Bani rămași din SAPARD, băgați în Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea, pentru construirea de silozuri și repopularea fermelor afectate de pesta porcină

Bani rămași din SAPARD, băgați în Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea, pentru construirea de silozuri și repopularea fermelor afectate de pesta porcină
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 dec 2018

Guvernul va majora capitalul social al companiei de stat Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA, înființată luna aceasta prin HG, dar neînregistrată încă la ONRC, cu bani rămași din fostul program european de subvenții agricole SAPARD și din alte surse, pentru ca noua companie să-și construiască silozuri pentru colectarea produselor preluate de la micii agricultori și să pună la punct rețele de distribuție a acestora, dar și pentru repopularea fermelor zootehnice afectate de peste porcină.

Executivul a înființat societatea după ce a constatat "necesitatea intensificării valorificării produselor agricole, prin crearea unui mecanism național capabil să asigure achiziția, sortarea, procesarea primară, standardizarea și distribuția către rețelele comerciale interne sau către export, cu scopul de a nu lăsa în afara circuitelor comerciale reglementate și fiscalizate cea mai mare parte a producătorilor agricoli individuali".

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit HG-ului de înființare, capitalul social inițial al Casei de Comerț, controlată de Ministerul Agriculturii, este de 100.000 de lei, din care 30.000 se varsă la data constituirii, iar restul - în termen de 12 luni de la înmatriculare.

Debut pe panică la bursă, după măsurile preconizate de Guvern. Acțiunile bancare scad cu 11-15%, declin de 5-6% pentru producătorii de gaze. \ CITEȘTE ȘI Debut pe panică la bursă, după măsurile preconizate de Guvern. Acțiunile bancare scad cu 11-15%, declin de 5-6% pentru producătorii de gaze. "Nu țin minte vremuri de genul ăsta. E prăpăd", spune un investitor

Acum, Guvernul vrea să majoreze capitalul companiei, cu o sumă încă neprecizată, care se va stabili prin HG. Majorarea este prevăzută de recentul proiect de OUG cu măsuri fiscal-bugetare.

"Sumele (...) rămase neutilizate după finalizarea Programului SAPARD, precum și cele rezultate din rambursarea creditelor garantate de fondurile de garantare (din agricultură – n.r.) se vor utiliza în continuare pentru acordarea de garanții beneficiarilor Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală, Fondului european pentru pescuit și Fondului european de garantare agricolă și pentru majorarea capitalului social al Societății Naționale Casa de Comerț Agroalimentar Unirea", prevede draftul de act normativ.

Decizia este argumentată prin "necesitatea adoptării de măsuri energice și urgente prin organizarea și susținerea în special economică a repopulării fermelor zootehnice afectate, precum și de înființarea de culturi de primăvară cu soiuri specifice, rezistente la secetă și dăunători, pentru a asigura o recoltă bună în anul agricol viitor, măsuri la care Societatea Națională Casa de Comerț Agroalimentar Unirea poate contribui decisiv, evitând astfel riscul apariției de probleme imprevizibile asupra economiei în general și a securității alimentare în special".

\ CITEȘTE ȘI "Tătăroaică privind marea", de Nicolae Tonitza, a fost adjudecat la Artmark contra sumei de 210.000 de euro

Astfel, Guvernul vrea să creeze baza legală pentru capitalizarea Societății Naționale Casa de Comerț Agroalimentar Unirea cu fondurile necesare organizării și operaționalizării acesteia, precum și finanțării primelor investiții în logistica necesară acestei activități complexe (centre de colectare, instalații de sortare, calibrare, conservare, ambalare, rețele de distribuție etc).

"De menționat că în prezent o mare parte din recolta foarte bună, în special la cereale și fructe a anului 2018, se găsește fie în depozite, în cantități mici și eterogenă calitativ, fie încă neculeasă. În această situație, valorificarea este aproape imposibilă, pentru că producătorilor individuali le este dificil să formeze oferte competitive, să contacteze spații de depozitare corespunzătoare și să asigure o livrare ritmică rețelelor de comerț. Neadoptarea de urgență a prezentului act normativ atrage riscul irosirii unor mari cantități de produse agricole și implicit al satisfacerii cererii interne prin importuri. Evoluția îngrijorătoare a unor fenomene negative pentru producția agricolă, în special Pesta Porcină Africană, dar și seceta preconizată, au produs sau sunt pe cale să producă grave efecte economice negative", se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Executivul mai spune că o mare parte a populației rurale trăiește în preajma pragului sărăciei, în pofida faptului că oamenii dețin în proprietate suprafețe de teren care le-ar permite obținerea de producții agricole peste limita de subzistență, dacă ar avea mecanisme viabile de introducere a acestei producții în circuitul economic. Două treimi din gospodării nu se pot califica pentru sprijinul financiar direct oferit agricultorilor fie din cauza suprafețelor mici deținute, fie din cauza imposibilității valorificării producției, situație care-i împinge la abandonarea activității agricole, la migrație urbană sau spre alte țări ale UE.

"La această situație cu caracter general se adaugă impactul economic major al epizootiilor, secetei și dăunătorilor care, în lipsa unui mecanism economic funcțional capabil să le ofere inputuri agricole de calitate, produse agrochimice eficace și la timpul optim, precum și să le preia producția obținută, amplifică lipsa de atractivitate a unui sector economic cu mare potențial, cu efecte negative evidente și cunoscute asupra performanței naționale economice generale, asupra balanței comerciale agroalimentare și nu în ultimul rând asupra bugetului asigurărilor sociale. În acest context, în concordanță cu prevederile Programului de guvernare, Guvernul a înființat Societatea Națională Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, ca instrument economic de sprijin al implementării politicilor agricole naționale și care odată operaționalizat va acționa eficace și eficient pentru asigurarea cu mijloacele necesare fermierilor, pentru desfășurarea unei activități agricole sustenabile, precum și a logisticii necesare achiziției, procesării, distribuției și valorificării producției pe piața internă și la export", se mai afirmă în nota de fundamentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa romana de comert agroalimentar unirea
subventii agricultura
sapard
fonduri garantare agricultura
plati pe suprafata
ministerul agriculturii
micii fermieri
pesta porcina
micii agricultori
ferme agricole individuale