Pachetul financiar plătit deja pe schemele pe suprafață aferente anului 2015 se ridică la 373 de milioane de euro, iar în prezent pregătim plata pe înverzire, de 530 de milioane de euro la nivel național, data fezabilă din punct de vedere tehnic fiind între 12 și 14 mai 2016, a declarat, pentru Agerpres, Florin Marius Faur, noul director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
"Până la această dată avem făcute plăți efective la un număr de 747.000 de fermieri, iar pachetul total plătit este de 373 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este o perioadă extrem de importantă pentru noi, deoarece suntem deja în curs de pregătire a pachetului de înverzire. Este un pachet financiar de 530 de milioane de euro la nivel național. Practic, la momentul acesta, data pe care o avem fezabilă din punct de vedere tehnic este undeva între 12 și 14 mai 2016. Procesul de autorizare și de plată va merge însă extrem de rapid, pentru că tot ce este plătit deja, doar se va întoarce tehnic în sistemul informatic, vor fi recalculate și reautorizate la plată și nu vor mai trece prin toate tipurile de verificări pe care le-au făcut colegii mei la nivel de teritoriu. Este vorba de majoritatea fermierilor care au primi deja banii, la care se vor mai adăuga ce vom mai autoriza în cursul săptămânii viitoare pe partea de plată de bază, de ANT, de tineri fermieri și plată distributivă. Cuantumul pe înverzire ajunge undeva la 60 de euro pe hectar", a precizat Faur.
Șeful APIA a menționat că, în paralel, se lucrează și la demararea plăților pentru zonele defavorizate, unde există în jur de 400.000 de beneficiari.
"Intenționăm deja să demarăm și plățile pentru zonele defavorizate, aici sunt undeva la 400.000 de beneficiari. Din punct de vedere instituțional și strategic vom încerca să abordăm în paralel și în același timp atât plata pentru înverzire, cât și plata pentru zone defavorizate. Ca să nu avem un dublu efort pe același fermier, vrem să le punem la pachet, să facem calculul de autorizare pentru ambele scheme", a subliniat Faur.
În ceea ce privește plățile din sectorul zootehnic, directorul general al agenției a spus că 25 mai, data anunțată de către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru începerea plăților, rămâne în continuare fezabilă.
"Pe zootehnie sunt trei module mari, la rândul lor au sub-module mai mici. Primul modul este cel de captare date, al doilea de control administrativ și al treilea de calcul și autorizare. Primul modul de captare date urmează să intre în scurt timp în lucru, el este și cel consistent din punct de vedere al volumului de activitate în raport cu funcționarii noștri, după care e în procedură finală de contractare, la nivelul de una - două zile, atât modul de control administrativ, cât și cel de autorizare și calcul. Practic, sunt făcute soluțiile tehnice, sunt deja agreate și în curs de implementare la nivelul celor care oferă serviciile IT. Ar fi doar o chestiune de formalizare finală și de integrarea lor în sistemul nostru de producție. Data de 25 mai este, în continuare, fezabilă pentru începerea plăților pe zootehnie (...), dar în egală măsură cu păstrarea elementelor de siguranță și corectitudinea plăților pentru că vorba noastră este să ne grăbim, dar nu cu orice preț", a afirmat directorul general al APIA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întrebat dacă este optimist în ceea ce privește finalizarea integrală a plăților până la 30 iunie, termen limită prevăzut în regulamentele europene, Faur a precizat că așa cum se prezintă lucrurile în momentul de față termenul de 30 iunie este un obiectiv care poate fi atins, iar cuvântul de ordine este "realist, nu optimist".
"La mine cuvântul de ordine este realist, nu optimist. Este un cuvânt de bază, pentru că dincolo de ce avem pe rol, respectiv să facem aceste plăți, să fie cât mai rapid deblocate pentru cei care nu și-au primit banii, este și acest deziderat de a avea o absorbție corespunzătoare din pachetele financiare pe care le avem la dispoziție, pentru că avem un pachet financiar de 1,6 miliarde euro. Este extrem de mare și trebuie să avem absorbție, dar repet: nu cu orice preț. Realist fiind, așa cum se prezintă lucrurile la acest moment, este fezabil termenul de 30 iunie. Mai am nevoie de câteva zile la dispoziție săptămâna viitoare ca să finalizez analiza managerială pe APIA central, dar subliniez că plecând de la premisa că pachetele financiare pe care le vom plăti în următoarele săptămâni vor fi foarte mari, numai la înverzire sunt 530 de milioane euro, la care se adaugă ce am plătit în avans și ce avem pe rol, deja depășim 1,2 miliarde de euro, eu zic că ne ducem destul de accelerat. Totodată, având în vedere că lucrăm extrem de închegat cu Ministerul Agriculturii și cu domnul ministru, și pe principiul acesta că lucrăm în echipă - pentru că toți ne dorim să ne facem treaba bine și la timp - eu cred că, fără să fiu prea populist sau prea optimist, sunt tangibile aceste obiective", a adăugat Florin Faur.
Șeful APIA a mai spus că intenționează să organizeze săptămâna viitoare o întâlnire cu reprezentanții fermierilor pentru a elimina incertitudinea referitoare la termenele de plată, dar și pentru a răspunde punctual la problemele ridicate de aceștia.
"Îmi propun săptămâna viitoare să am o întâlnire cu reprezentanții legali ai fermierilor, vreau ca eu să vin în întâmpinarea dânșilor, și am se le fac o invitație, bineînțeles după ce mă consult și cu Ministerul Agriculturii, probabil miercuri sau joi. Știu că fiecare își dorește să afle ceea ce se întâmplă, este absolut normal, dar în prealabil aș vrea să primesc și întrebări pe e-mail ca să putem discuta punctual pentru că nu aș vrea să avem discuții de tip 'bla-bla'. De aceea, am luat în calcul relaționarea cu reprezentanții legali ai fermierilor, pentru că este un drept al oamenilor să știe ce se va întâmpla de o manieră cât mai certă. De fapt, aceasta este problema la ora actuală: este o anumită incertitudine, nu că nu se vor plăti fondurile, pentru că este clar că se vor plăti, ci când se vor plăti", a precizat directorul general al APIA.
Agenția a efectuat, în noiembrie 2015, o plată în avans pe schema pe suprafață, autorizând suma de 255,4 milioane euro pentru un număr de 602.159 fermieri. Diferența de plată de 1,34 miliarde de euro aferentă plăților directe pe suprafață, până la plafonul financiar alocat României în Campania 2015 care este în valoare de 1,59 miliarde de euro, se va efectua în conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare, până la data de 30 iunie 2016.
Florin Marius Faur a fost numit, săptămâna trecută, prin ordin al ministrului Agriculturii, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în locul lui Ioan Merca, pentru a accelera plata subvențiilor europene și naționale. Acesta a condus APIA Timiș din 2006, însă a mai deținut și șefia APIA, între anii 2010 și 2012, având experiență în gestionarea fondurilor europene.