Analiști: Seceta a afectat culturile de porumb din Europa, inclusiv din România

Analiști: Seceta a afectat culturile de porumb din Europa, inclusiv din România
scris 8 sep 2016

Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor din ultimele două luni au afectat culturile de porumb din Uniunea Europeană, inclusiv din România, producția urmând să fie aproape la fel de slabă ca în 2015, când a fost redusă tot de secetă, transmite Reuters.

Firma de consultanță Strategie Grains intenționează să reducă estimările referitoare la producția de porumb, într-un raport care va fi publicat săptămâna viitoare, pentru a ține cont de pagubele produse de secetă în țări mari producătoare, ca Franța, România, Bulgaria și Polonia, a declarat analistul Benoit Fayaud, conform News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Producțiile mai bune din alte state producătoare, ca Ungaria, Italia, Austria și Slovacia, doar vor ajuta la atenuarea declinului, a spus Fayaud.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În 2015, producția de porumb a Uniunii Europene a fost de 57,4 milioane de tone, în scădere de la un maxim record de 75,7 milioane de tone în 2014.

În raportul precedent, Strategie Grains a redus estimarea de producție de la 61,7 milioane de tone de porumb la 60,6 milioane de tone.

Comisia Europeană a redus săptămâna trecută prognoza pentru producția de porumb de la 65,5 milioane de tone la 62,5 milioane de tone.

Gabriel Biriș a demisionat din postul de secretar de stat în Finanțe CITEȘTE ȘI Gabriel Biriș a demisionat din postul de secretar de stat în Finanțe

”În Franța, starea culturilor de porumb nu este foarte bună, în principal în vestul țării, din cauza secetei din ultimele două luni și a condițiilor dificile de însămânțare. Este o dublă pedeapsă”, a spus Fayaud.

Înainte de apariția căldurii, ploile au întârziat însămânțările porumbului în Franța, principalul cultivalor de porumb din Europa.

Traderii anticipează că producția de porumb a Franței va fi de 12,5 milioane de tone în acest an, care ar fi cea mai scăzută din 2003.

”Ar putea scădea sub 12 milioane de tone, dacă seceta va continua”, a spus un trader.

Franța a recoltat anul trecut 13,5 milioane de tone de porumb, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

În România recoltarea este în curs, rezultatele variind mult de la o regiune la alta, a spus Nicolae Sitaru, expert în domeniul cerealelor la asociația APPR.

”Așa cum arată campania, putem ajunge la nivelul producției de anul trecut, dar nu trebuie să uităm că anul trecut a fost destul de slab pentru porumb”, a explicat Sitaru.

Producția de porumb a României a scăzut anul trecut cu 26%, la 8,9 milioane de toane, randamentul fiind de 3,5 tone la hectar.

În Ungaria, al treilea mare producător din Europa după Franța și România, producția de porumb este așteptată să crească la 7,99 milioane de tone în acest an, de la 6,6 milioane de tone în 2015, potrivit estimărilor oficiale publicate luni.

Polonia, alt mare producător de porumb din UE, a fost afectată de secetă în ultimele săptămâni, dar rezultatele vor fi mai bune față de 2015, potrivit analiștilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta