Noul Plan Național Strategic (PNS) în agricultură ar trebui să rezolve multe anomalii, precum aceea că România este unul dintre cei mai mari producători de prune din lume, dar, în lipsa capacităților de procesare, acestea sunt folosite pentru țuică sau furajele animalelor, fiind importate în schimb prune și gemuri din alte țări, pentru consum, atenționează Daniel Botănoiu, președintele Asociației Fermierilor din România.
„Este vorba despre producerea proteină, de soia, de fasole și mazăre, pe care nu le mai avem astăzi produse în România și nu le mai găsim în farfuria consumatorului, de sfecla de zahăr. de cânepă. Discutăm, de asemenea, de pomi fructiferi, pentru că ați observat în ultima perioadă că, de fapt, cu toate eforturile făcute de stat, suprafețele n-au crescut. Nu vedem investiții foarte multe în procesare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Suntem unul dintre cei mai mari producători de prune din lume, iar rezultatul final care este? Aducem prune din alte state, care nu sunt comunitare, aducem gem și dulceață din altă parte, iar prunele noastre, de o calitate foarte bună, fie sunt făcute alcool distilat, fie sunt date în furajarea animalelor, ceea ce nu este în regulă”, a arătat Daniel Botănoiu în cadrul emisiunii „Agricultura, o șansă pentru România”, realizată de Cătălin Lența la AgroTV.