Regia Națională a Pădurilor - Romsilva va încheia anul cu o cifră de afaceri de 1,42 miliarde de lei (322 milioane euro), în scădere cu aproape 6% comparativ cu rezultatul obținut anul trecut, și cu un profit brut de 145 milioane lei (32 milioane lei), mai mare cu 7,4% față de cel obținut în 2014.
Suprafața fondului forestier proprietate publică a statului pe care s-au făcut lucrări de amenajare a pădurilor a fost de 306.881 hectare, în timp ce pe 16.325 de hectare au fost executate lucrări de amenajare.
Potrivit Romsilva, plantații importante de arborete înființate în anii '60, ca culturi speciale de celuloză, trebuiau recoltate la 30-35 de ani. După anii '90, însă, industria celulozei și a hârtiei în România a intrat în declin, iar piața nu a mai cerut acest lemn de dimensiuni mai mici. S-a stabilit atunci, prin politicile guvernamentale, să li se mărească ciclul de producție. "Cu seceta din ultimii ani, aceste arborete au dat semne de debilitate. E vorba de o suprafață de aproape 2.000 de hectare la nivelul țării", a declarat joi, într-o conferință de bilanț, Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce privește tăierile ilegale de pădure, Crăciunescu a spus că, după ce Romsilva a creat echipe mixte, formate și din jandarmi, a fost sustras mult mai puțin lemn. El a mai spus că la nivelul Romsilva, tăierile ilegale nu depășesc 0,5-0,6% din volumul de masă lemnoasă rulat de către regie.
Romsilva a intrat în era IT, după ce la concursul "Cel mai bun pădurar" au fost schimbate probele și cu unele noi, legate de utilizarea smartphone-ului în această activitate. "Aici am constatat că au apărut alți premianți față de anii trecuți, care utilizează mult mai bine aceste aparate în monitorizarea trasabilității lemnului din pădure până la depozite sau la unitățile de prelucrare", a afirmat Crăciunescu. El a adăugat că Romsilva vrea să se informatizeze și să integreze un sistem informatizat în toate sectoarele, astfel încât să aibă la nivelul regiei un soft unic de valorificare a masei lemnoase.
Regia a avut în acest an cheltuieli de exploatare de 1,53 miliarde de lei, din care cheltuielile cu salariile au reprezentat 545 de milioane de lei.
Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează fondul forestier de stat, de aproximativ 3,2 milioane de hectare, dar și în jur de un milion de hectare din fondul forestier privat.