Sultanul Ibrahim din statul Johor, situat în sudul Malaeziei, a fost instalat ca al 17-lea rege al țării, depunând jurământul de învestitură în cadrul unei ceremonii la palatul național din Kuala Lumpur, transmite Reuters.
Monarhia joacă un rol mai mult ceremonial în Malaezia, dar influența sa a crescut în ultimii ani, determinându-l pe rege să exercite puteri discreționare rar folosite pentru a reprima instabilitatea politică, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Agenția Bloomberg estimează averea sa și a familiei sale la cel puțin 5,7 miliarde de dolari. Iskandar are șase copii.
În cadrul unui sistem monarhic unic, șefii celor nouă familii regale din Malaezia ocupă pe rând funcția de rege, cunoscut sub numele de "Yang di-Pertuan Agong", la fiecare cinci ani.
Sultanul Ibrahim, în vârstă de 65 de ani, îi succede lui Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, care se întoarce la conducerea statului său natal Pahang după ce și-a încheiat mandatul de cinci ani ca rege.
În timp ce monarhia este considerată în mare parte ca fiind deasupra politicii, sultanul Ibrahim s-a remarcat prin franchețea și personalitatea sa ieșită din comun, intervenind adesea în problemele politice ale țării.
Cunoscut pentru marea sa colecție de mașini și motociclete de lux, Sultanul Ibrahim are interese de afaceri extinse, de la imobiliare la minerit, inclusiv o participație în Forest City - un proiect de 100 de miliarde de dolari susținut de China pentru recuperarea și dezvoltarea terenurilor în largul Johorului.
CITEȘTE ȘI Vânzările evoMAG au urcat: Ne-am concentrat, anul trecut, pe ce știm să facem cel mai bineÎnaintea instalării sale, sultanul Ibrahim a declarat ziarului The Straits Times din Singapore că intenționează să fie un monarh activ și a propus ca firma petrolieră de stat din Malaezia, Petroliam Nasional, și agenția anticorupție a țării să se subordoneze direct regelui.
De asemenea, el a vorbit despre planurile sale de a relansa un proiect de legătură feroviară de mare viteză între Malaezia și Singapore, blocat, cu un punct de trecere a frontierei prin Forest City.
Premierul Anwar Ibrahim a minimalizat ulterior declarațiile, spunând că toate opiniile pot fi discutate fără a ignora Constituția federală, a relatat presa de stat.
Sultanul Ibrahim își preia atribuțiile de rege pe fondul unor noi tensiuni politice în Malaezia.
Țara a cunoscut turbulențe politice continue din 2018, când coaliția Barisan Nasional, aflată la putere la acea vreme, a fost înlăturată de la putere pentru prima dată de la independență, ceea ce l-a determinat pe monarh să joace un rol mai important.
Regele acționează în mare parte la sfatul prim-ministrului și al Cabinetului, dar i se acordă câteva puteri discreționare în conformitate cu Constituția federală, inclusiv autoritatea de a numi un premier despre care crede că are o majoritate parlamentară.
Predecesorul sultanului Ibrahim, Al-Sultan Abdullah, și-a exercitat o astfel de putere de trei ori pentru a rezolva incertitudinea politică în timpul domniei sale, de două ori după ce guvernele s-au prăbușit și ultima dată în 2022, când l-a numit pe Anwar în urma unor alegeri care s-au încheiat cu un parlament suspendat.
Înainte de a se retrage de la tron, Al-Sultan Abdullah a făcut apel la stabilitate politică, răspunzând astfel rapoartelor din presă din această lună privind un presupus complot pentru răsturnarea guvernului. Mai mulți lideri ai opoziției și ai blocului de guvernământ au negat că ar face parte din acest complot.