Marea Neagră a devenit roșie de câteva zile, în special în zona golfului din Portul Tomis, din Constanța, fenomenul fiind provocat de algele brune, potrivit biologului Adrian Bîlbă.
Mai multe probe de apă au fost recoltate de biologi din Portul Tomis după ce marea și-a schimbat culoarea. Examinarea acestora a arătat că fenomenul este provocat de prezența în apă a unui tip de algă, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Biologul Adrian Bîlbă a explicat, pe pagina sa de Facebook, că este vorba „o microalgă brună, un Dinoflagelat din genul Lingulodinium, rezistentă la schimbările de mediu, în special de salinitate, capabilă în anumite condiții de a secreta o biotoxină, periculoasă doar dacă se acumulează în corpul moluștelor filtratoare (midii în cazul nostru)”.
Nu este o poluare cu vreun chimical sau vreun sediment de orice fel, mai spune biologul, care precizează că „putem atinge, ne putem juca cu apa mării fără probleme”.
Este recomandat totși să nu se recolteze scoici din zonele unde sunt concentrații mari de alge brune.
CITEȘTE ȘI ATENȚIE - Se trece la ora de iarnă 2024. Ce efecte pot apărea„Dacă scoicile care filtrează această algă, și filtrează câțiva litri pe zi, ajung să încorporeze o cantitate mai mare de toxine, atunci aceste scoici pot deveni toxigene pentru noi. Pentru asta există un institut special la București, de igienă și sănătate publică veterinară, care urmărește acest risc, aceste potențiale situații de toxigene. (…) Așa că se menține restricția generală de a nu recolta scoici din port, acolo unde există o concentrație mare a acestor alge”, a mai spus Adrian Bîlbă.
Imagini cu apa de culoare roșie din Portul Tomis au fost publicate de Eforie Online, un grup de povești despre litoral, pe Youtube.