Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, participa la Bruxelles, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, între 9-10 martie, unde pe ordinea de zi sunt incluse probleme legate de azil și migrație, dar și tema spațiului Schengen. Potrivit unor surse guvernamentale, Bode i-ar fi lansat invitație omologului său austriac, Gerhard Karner, să vină în vizită la București, în speranța că-i va putea schimba acestuia poziția legat de intrare României în Schengen.
Karner ar fi răspuns că poate să vină în următoarele două luni, însă liderii coaliției de guvernare sunt de acord ca vizita să aibă loc doar dacă Austria anunță în prealabil că sprijină România, anul acesta, pentru intrarea în Schengen, arată G4Media.ro.
Oficialii români ar fi apreciat că vizita recentă a Cancelarului Karl Nehammer în Bulgaria a fost mai degrabă o „joacă urâtă”, după votul negativ al austriecilor pentru extinderea Schengen, astfel că nu vor ca o vizită a lui Karner în România să aibă același rol și să se interpreteze că liderii austrieci au venit „să ne tragă de urechi”.
Aceleași surse guvernamentale spun că se fac demersuri pe lângă Suedia și Spania pentru susținerea României și pentru reluarea votului pentru extinderea Schengen cât mai curând. Suedia ar fi în continuare reticentă, ținând cont de votul Austriei, în timp ce Spania ne tratează cu o deschidere totală.
De asemenea, s-au reluat discuțiile cu Frontex, privind cifrele legate de migranți.
O piedică o constituie în continuare votul Olandei, care nu și-a schimbat poziția în privința Bulgariei și nici nu intenționează să o schimbe. De altfel, spun aceleași surse, sunt mai mari șansele ca România să se rupă de Bulgaria la vot în procesul de aderare la Schengen, decât să renunțe Olanda la poziția sa anti-Bulgaria.