Costurile intervenției de evacuare a turiștilor surprinși de două avalanșe mari la cabana Capra, intervenții la care au participat pompieri din patru județe, dar și angajați ai mai multor instituții, vor fi suportate de stat.
”Este o situație de urgență, cu cetățeni români, statul român are grijă de cetățenii lui și prin urmare cheltuielile sunt suportate de statul român. Nu vor fi, să spun așa, acțiuni în regres, cel puțin la momentul de față gândim așa. E posibil ca situația să se schimbe, dar în principiu cam așa cred că va fi”, a afirmat prefectul județului Argeș, Radu Perianu, arată news.ro.
”Sfătuindu-mă cu ISU pe problema asta, pentru că am deschis-o și eu încă de la ora 8 dimineața, răspunsul a fost următorul: este o situație de urgență, cu cetățeni români, statul român are grijă de cetățenii lui și prin urmare cheltuielile sunt suportate de statul român. Nu vor fi, să spun așa, acțiuni în regres, cel puțin la momentul de față gândim așa. E posibil ca situația să se schimbe, dar în principiu cam așa cred că va fi”, a afirmat prefectul județului Argeș, Radu Perianu, întrebat de jurnaliști cine suportă cheltuielile pentru intervenția de evacuare a turiștilor care au ajuns la cabana Capra cu mașina, încălcând Codul Rutier și intrând pe un tronson de drum care este închis de la finalul lunii octombrie a anului trecut.
Acesta a subliniat că „evident că vor exista sancțiuni contravenționale în privința părților care nu au respectat legea”.
Prefectul a precizat că Poliția face cercetări cu privire la șoferii care au urcat pe Transfăgărășan cu încălcarea Codului Rutier.
Acesta a subliniat că o anchetă care va avea loc va stabili eventuale vinovății, subliniind că până la proba contrară, prezumția de nevinovăție primează.
Reprezentanții Poliției județene Argeș au declarat, duminică seară, pentru News.ro că urmează a fi identificați șoferii care au urcat cu mașinile pe Transfăgărășan deși drumul este închis. Conform legii, termenul pentru sancționarea acestora este de șase luni. Șoferii care au intrat pe drumul închis vor avea permisele suspendate pentru 60 de zile și pot primi amenzi cuprinse între 870 și 1160 de lei, respectiv 6-8 puncte de penalizare.
Duminică, mașinile aflate în parcarea cabanei sunt încă prinse sub zăpadă. Unele au fost răsturnate pe plafon, altele au fost luate de valul de zăpadă și ridicate peste mașinile parcate alături.
Pompierii din patru județe, respectiv Argeș, Olt, Dâmbovița și Vâlcea, jandarmi, salvamontiști s-au mobilizat pentru evacuarea turiștilor blocați în cabană. La fața locului a fost trimisă o autofreză de zăpadă multifuncțională și au fost trimise două microbuze, dar și ambulanțe.
O avalanșă de mari dimensiuni s-a produs în Munții Făgăraș, valul de zăpadă lovind cu putere cabana Capra, unde a produs pagube și acoperind mașini aflate în parcarea cabanei care este situată în apropierea Transfăgărășanului, la aproape 1600 de metri altitudine. Informația a fost făcută publică de o organizație care monitorizează avalanșele și care precizează că nu există victime, ci doar pagube materiale.
„O avalanșă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra și parcarea din fața cabanei. Nu sunt victime dar sunt pagube materiale atât la cabană precum și mai multe mașini avariate”, anunță Avalanșe în Carpați, ONG care monitorizează fenomenul avalanșelor în munții Carpați, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI Austria, sub avalanșeȘeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, a comentat la postarea celor de la Avalanșe în Carpați, precizând că avalanșa care a lovit cabana a venit dinspre pârâul Pisica.
De asemenea, Serviciul Național Salvamont a confirmat informațiile făcute publice de către acest ONG.
„Cum ninsorile și vântul continuă este de așteptat să se producă mai multe avalanșe declanșate spontan, chiar și în zona montana de sub 2000 de metri, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, precizeaz salvamontiștii.
FOTO: Avalanse in Carpati / Raluca Maria Romanov
Oficialii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș au precizat că nu au fost solicitați să intervină în urma unui astfel de incident.
Conform sursei citate, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanșe mari în zona Șaua Doamnei (Curmătura Balii).
Un buletin nivometeorologic emis vineri anunța că, până duminică seară, este risc mare de avalanșă, cotat cu patru din cinci, în munții Făgăraș, Țarcu-Godeanu, Parâng-Șureanu și în Masivul Bucegi.