Sute de clienți se înghesuiau marți la tarabe cu legume și animale vii - pești, broaște și broaște țestoase - în piața din orașul Wuhan în care autoritățile semnalau, în urmă cu an an, primele cazuri de covid-19, relatează Reuters.
În timp ce multe alte țări sunt în continuare paralizate de pandemie, viața la Wuhan a revenit aproape la nornal, scrie News.ro.
”Nu-mi este frică. De ce să-mi fie frică?”, declară o vânzătoare de pește și legume, Nie Guangzhen, în piața de animale vii din oraș.
Au rămas puține urme ale rolului Wuhanului în răspândirea noului coronavirus SARS-CoV-2, care a infectat peste 67 de milioane de oameni și a ucis aproape 1,5 milioane de persoane în lume.
La 31 decembrie 2019, China alerta Organizțaia Mondială a Sănătății (OMS) cu privire la 27 de cazuri de ”pneumonie virală” la Wuhan, un oraș cu 11 milioane de locuitori.
A doua zi, autoritățile chineze decideau să închidă piața de animale vii din Wuhan, după ce a descoperit că unii dintre pacienți erau comercianți sau neguțători.
Din cauza unei creșteri rapide a numărului cazurilor, autoritățile implementau apoi o carantină strictă, pe o perioadă de 76 de zile, închizând întreprinderile și obligând locuitorii din acest oraș situat în centrul Chinei să rămână acasă.
Aceste măsuri au dat rezultate, iar Wuhanul, care și-a redeschis magazinele și restaurantele, nu a mai înregistrat niciun caz nou de covid-19 pe plan local de mai multe luni de zile.
”Să ies la cumpărături și să mănânc împreună cu prietenii mei, aceste momente amuzante și incitamte mi-au lipsit cu adevărat”, declara Hu Hang, în vâîrstă de 27 de ani, care se plimba luni în piața de noapte din oraș.
Pe străzi aglomerate, comercianți ambulanți vând flori și baloane, iar artiști stradali dau spectacole, în timp ce în magazine din cartier se aude muzică.
Wuhanul arată cu totul altfel decât orașe mari din țări dezvoltate, în apropierea sărbătorilor de la sfârșitul anului.
Europa și Statele Unite sunt afectate de al doilea val al epidemiei covid-19, care a determinat autoritățile să reimpună restricții.
În vederea evitării unui scenariu asemănător, China a testat milioane de locuitori în focare de epidemie localizate.
În fața porților complexelor rezidențiale, personalul verifică statutul sănătății locuitorilor cu ajutorul smartphone-urilor acestora. Într-un parc public, afișe îndeamnă populația să rămână atentă.
Purtatea măștii nu este obligatorie, însă mulți chinzi poartă o mască de protecție în public.
”Nu sunt îngrijorată, pentru că mă protejez bine”, declară vânzătoarea Nie în piața din Wuhan, care își dezinfectează hainele pentru a nu se contamina. ”Voi continua să o fac chiar dacă va exista un al doilea val”, dă ea asigurări.