Comisia Europeană (CE) lucrează în prezent la o “hartă” a monedelor virtuale și a altor categorii de criptoactive, proiect inițiat în vederea clasificării și reglementării acestora, potrivit vicepreședintelui CE Valdis Dombrovskis, care notează că piața activelor digitale continuă să crească, în pofida turbulențelor recente.
“Una dintre provocările legate de criptoactive privește modalitatea de catalogare și clasificare a acestora, dar și dacă aplicăm reglementările financiare existente, sau avem nevoie de noi reguli la nivelul UE. În acest context, lucrăm în prezent cu autoritățile de reglementare europene la ceea ce noi numim o cartografiere a criptoactivelor”, a spus Dombrovskis după reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN).
Fostul premier leton a precizat că harta criptoactivelor, termen ce include atât monedele virtuale, cât și diferitele tipuri de fise - sau jetoane - digitale (eng. “digital tokens”) lansate de companii în cadrul ofertelor inițiale de criptomonede (ICO), va fi finalizată până la finele anului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Ne va oferi o platformă solidă pentru a decide cu privire la următoarele etape în acest domeniu”, a adăugat el.
UE a făcut, în acest an, un prim pas în direcția reglementării criptoactivelor, prin aducerea platformelor de tranzacționare pentru monedele virtuale și a furnizorilor de portofele digitale care oferă servicii de custodie sub incidența regulamentelor privind prevenirea spălării banilor, însă în prezent nu există un cadru legal bine definit în ceea ce privește utilizarea acestor active în piețele financiare.
În afara Uniunii, Elveția a anunțat, recent, că analizează reglementarea ofertelor de criptomonede fie ca activități ce cad sub incidența legilor privind combaterea spălării banilor, fie ca active financiare.
Potrivit lui Dombrovskis, criptoactivele “nu pleacă nicăieri”, iar piața de profil continuă să crească, în pofida turbulențelor recente.
CITEȘTE ȘI Roubini: Șarlatanii din spatele ofertelor de criptomonede vor să ne ducă înapoi în Epoca de piatră“În particular, ofertele inițiale de criptomonede au potențialul de a se dezvolta într-o soluție viabilă de finanțare alternativă. Doar anul trecut, ofertele de criptomonede au ajutat la strângerea de fonduri în valoare de peste 6 miliarde de dolari, iar suma din acest an va fi semnificativ mai mare”, a spus el.
Fondurile strânse cu ajutorul ofertelor de criptomonede au depășit 13,7 miliarde de dolari după primele cinci luni ale anului, un nivel record, mai mult decât dublu comparativ cu întreg anul trecut, arată un studiu întocmit de firma de consultanță PwC în colaborare cu organizația elvețiană Crypto Valley Association.
În același timp, s-au înmulțit și furturile de monede virtuale de pe plaftormele de tranzacționare, valoarea pagubelor provocate în prima jumătate a anului fiind aproape de trei ori mai mare decât pe tot parcursul anului trecut.