Veniturile primite de angajații din servicii, armată și poliție - exceptate de la obligația publicării

Veniturile primite de angajații din servicii, armată și poliție - exceptate de la obligația publicării
scris 4 iul 2018

Instituțiile publice din sistemul sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională vor fi exceptate de la obligația publicării funcțiilor plătite din fonduri publice și veniturile corespunzătoare acestor funcții acordate, conform unui proiect de lege care urmează a fi votat de senatori. Astfel, pentru funcțiile militarilor, polițiștilor sau angajaților din servicii nu se va mai cunoaște salariul de bază, cota procentuală sau valoarea brută a sporurilor, compensațiile, primele, voucherele de vacanță, aolocația de hrană și orice alte drepturi în bani sau în natură primite. Transparența veniturilor este prevăzută de legislația actuală, dar foarte puține instituții publice o respectă. 

De ce este important: Autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele fondurilor speciale sunt obligate să asigure periodic transparența veniturilor salariale.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, toate aceste autorități și instituții publice trebuie să publice la sediul propriu și pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, și să mențină publicată o listă a tuturor funcțiilor plătite din fonduri publice, cuprinzând a) salariul de bază, solda funcției de bază/ salariul funcției de bază, indemnizația de încadrare sau indemnizația lunară, după caz; b) tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor și premiilor eligibile pentru fiecare funcție, precum și baza legală a acordării acestora; c) valoarea anuală a voucherelor de vacanță care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acestora; d) valoarea anuală a indemnizației de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acesteia;e) orice alte drepturi în bani și/ sau în natură, dacă este cazul, precum și baza legală a acordării acestora; f) orice informații cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum și baza legală a acestora.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Parlamentarii puterii și opoziției își dau mâna pentru a combate un dușman comun: ”antiromânismul”. Pedepsele propuse: până la 10 ani de închisoare CITEȘTE ȘI Parlamentarii puterii și opoziției își dau mâna pentru a combate un dușman comun: ”antiromânismul”. Pedepsele propuse: până la 10 ani de închisoare

Este bine de știut: Obligația legală nu presupune încălcarea confidențialității veniturilor individuale, fiind afișate doar veniturile primite pe categorii de funcții.

Mai este important de știut: Prevederile legale sunt încălcate inclusiv de Guvern, ministere și instituțiile subordonate acestora, care nu afișează nicăieri datele menționate.

În urmă cu câteva luni, mai mulți membri din comisia de control parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații au inițiat un proiect de lege cu intenția de a elimina obligația respectivă chiar pentru serviciul pe care îl au sub control.

Guvernul anunță ce vrea să realizeze în regim de parteneriat public-privat: un aeroport în sudul Capitalei și canalul Siret-Bărăgan, dar și 2 spitale regionale și o fabrică de autobuze electrice CITEȘTE ȘI Guvernul anunță ce vrea să realizeze în regim de parteneriat public-privat: un aeroport în sudul Capitalei și canalul Siret-Bărăgan, dar și 2 spitale regionale și o fabrică de autobuze electrice

Autorii proiectului susțin că accesul la datele care trebuie publicate ”este permis numai cu respectarea procedurilor și limitărilor legilor privind protecția informațiilor clasificate”, în ciuda faptului că drepturile salariale și sporurile aferente, chiar și în cazul serviciilor secrete, sunt stabilite prin legi sau ordonanțe, care sunt acte normative publice. Mai mult, în cazul majorității funcțiilor din sistemul de apărare sau de ordine publică nici nu s-ar putea pune problema unor informații clasificate, conform legilor în vigoare, privind salarizarea, deoarece ar fi vorba de funcții precum agent de poliție sau soldat.

Astfel, inițial de la obligația transparentizării veniturilor era exceptat doar Serviciul Român de Informații, dar senatorii, primii care discută proiectul, au decis, chiar la propunerea Guvernului Dăncilă, să îl modifice în comisii și să îl propună la vot cu exceptarea tuturor instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Decizie finală: Perioada în care amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate - extinsă de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare CITEȘTE ȘI Decizie finală: Perioada în care amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate - extinsă de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare

Veniturile primite de angajații din servicii, armată și poliție - exceptate de la obligația publicării

Veniturile primite de angajații din servicii, armată și poliție - exceptate de la obligația publicării

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
venituri
transparenta
servicii
politie
aparare
ordine
publica
siguranta
nationala
ascunde
proiect
lege