Comisia Europeană a trimis joi României o scrisoare de punere în întârziere prin care îi cere să își aducă legislația națională în linie cu Directiva UE privind emisiile industriale, informează un comunicat al Executivului comunitar.
Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement, scrie Agerpres.
Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție.
Activitățile industriale au un impact semnificativ asupra mediului. Directiva 2010/75/UE privind emisiile industriale are drept obiectiv prevenirea și reducerea emisiilor industriale dăunătoare în UE, promovând în același timp utilizarea tehnicilor care reduc emisiile poluante și sunt eficiente în ceea ce privește energia și resursele.
"Sistemul juridic din România nu garantează implementarea unor obiective cheie din Directivă, în special acela că instalațiile pot să funcționeze numai dacă au autorizație. Pe de o parte, în forma actuală, sistemul legal din România prevede penalități foarte mici și inadecvate, care nu asigură eficiența, proporționalitatea și descurajarea cerută de Directivă. Pe de altă parte, autoritățile române nu reușesc să implementeze actuala legislație într-o manieră coerentă la nivel administrativ (de exemplu prin suspendarea funcționării instalațiilor fără autorizație), în timp ce justiția din România nu reușește să pună în aplicare sancțiunile", subliniază Comisia Europeană.
CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în RomâniaÎn consecință, Executivul comunitar a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere. România are acum la dispoziție două luni pentru a remedia deficiențele identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia ar putea decide să le trimită un aviz motivat.