Cadrele didactice, cât și personalul didactic auxiliar și nedidactic, din învățământul de stat și particular, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei lunar, conform unui proiect de lege inițiat de PSD și adoptat luni de Senat.
CITEȘTE ȘI Directoarea unei școli din Capitală, condamnată la trei ani închisoare cu executare pentru luare de mităInițial, proiectul prevedea acordarea stimulentului doar în cazul învățământului de stat, dar senatorii din comisia de specialitate au stabilit că măsura se va aplica și în învățământul particular, fără a preciza, în cazul acestui tip de învățământ, din ce surse va fi finanțat sporul.
”Cadrele didactice, precum și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, din învățământul particular acreditat și din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar acordat pe toată durata stării de alertă și a stării de urgență, pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului COVID-19”, prevede proiectul adoptat prin vot de senatori.
Stimulentul de risc va fi astfel de 2.000 lei pentru profesori și învățători, respectiv de 1.500 lei pentru celelalte categorii de personal.
Suma nu va fi luată în calcul la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat, respectiv angajator, mai stabilește inițiativa.
CITEȘTE ȘI FOTO Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Lucian Bode - test pe calea ferată Gara de Nord - Aeroportul OtopeniÎn termen de 15 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, Guvernul ar urma să emite normele de aplicare a acesteia.
”Având în vedere prevederile ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației și Cercetării pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/ instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologicaă pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în care sunt prevăzute o serie de 3 scenarii, precum și o multitudine de ghiduri privind măsuri sanitare și de protecție pentru fiecare nivel educațional în parte, se simte nevoia de stimulare financiară a acestor categorii foarte importante de personal”, arată autorii proiectului.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat și de Camera Deputaților, iar apoi promulgat de șeful statului. Cum PSD deține majoritatea în ambele camere legislative, inițiativa ar putea fi aprobată cu celeritate, dar este greu de crezut că Guvernul va găsi foarte curând fondurile necesare pentru a o aplica, senatorii PNL votând împotriva măsurii.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum