Decizia lui Trump suspendă punerea în aplicare a Legii privind practicile de corupție în străinătate (FCPA), veche de aproape o jumătate de secol, și îi solicită procuroarei generale Pam Bondi să revizuiască acțiunile actuale și trecute legate de această lege și să pregătească noi orientări pentru punerea în aplicare, scriu Reuters și Financial Times.
Donald Trump a ordonat Departamentului de Justiție să oprească aplicarea unei legi anticorupție americane care interzice americanilor să mituiască oficiali guvernamentali străini pentru a-și facilita afacerile, scrie Hotnews.ro.
![Veneția a decis - nu iartă turiștii, ci menține sistemul de intrare cu plată. Ba chiar îl extinde](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33242/21929626/1/venice-5090764-1280.jpg?width=151)
„Asta va însemna mult mai multe afaceri pentru America”, a declarat președintele în Biroul Oval, după ce a semnat luni un ordin executiv prin care îi ordona lui Pam Bondi, procuroarea generală a SUA, să întrerupă aplicarea Legii din 1977 privind practicile de corupție în străinătate (FCPA).
„Sună bine pe hârtie, dar (în practică) este un dezastru”, a spus Trump cu referire la această lege.
„Înseamnă că, dacă un american merge într-o țară străină și începe să facă afaceri acolo în mod legal, legitim sau în alt mod, este aproape garantată o anchetă, o punere sub acuzare și nimeni nu vrea să facă afaceri cu americanii din această cauză”, a spus el.
Legea a stat la baza unor anchete răsunătoare
Un oficial de la Casa Albă a declarat că „securitatea națională a țării depinde de faptul că America și companiile sale obțin avantaje comerciale strategice în întreaga lume”, scrie Financial Times.
Oficialul a adăugat: „Președintele Trump oprește aplicarea excesivă și imprevizibilă a FCPA, care face companiile americane mai puțin competitive.”
Ordinul, notează Financial Times, marchează una dintre cele mai îndrăznețe decizii emise de administrația Trump, care ar putea submina un instrument esențial în reprimarea neregulilor individuale și corporative.
![Uniunea Europeană va sprijini Ucraina în acest an cu peste 30 de miliarde de euro](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33242/21930361/1/money-3481699-1280.jpg?width=151)
FCPA a stat la baza unora dintre cele mai mediatizate cazuri ale Departamentului Justiției, inclusiv un acord de recunoaștere a vinovăției încheiat anul trecut cu Trafigura cu privire la mita pe care compania (care se ocupă cu transportul de minerale și produse petroliere) a dat-o în Brazilia pentru a-și păstra afacerile cu compania petrolieră Petrobras, controlată de stat.
În 2022, unul dintre foștii parteneri seniori ai McKinsey a pledat vinovat pentru participarea la o conspirație de încălcare a FCPA în legătură cu un vast scandal de corupție din timpul administrației fostului președinte sud-african Jacob Zuma.
În octombrie anul trecut, RTX, antreprenorul american din domeniul apărării, a fost de acord să plătească peste 950 de milioane de dolari pentru acuzațiile de mituire a unui oficial din Qatar pentru a facilita vânzările de arme către țara din Orientul Mijlociu și de fraudare a Pentagonului, care a plătit în exces pentru arme, inclusiv sisteme de rachete Patriot.
Critici din partea experților anticorupție
Decizia lui Trump a atras critici din partea experților anticorupție, care au afirmat că oprirea aplicării legii ar afecta companiile americane care își desfășoară activitatea în străinătate.
„Majoritatea companiilor (americane) apreciază faptul că FCPA le permite să fie ferme în refuzul mitei, deoarece majoritatea companiilor din sectorul privat – în mod rezonabil – consideră mita drept un cost neproductiv”, a postat pe X Richard Nephew, fost coordonator anticorupție la Departamentul de Stat.
Organizația Transparency International a declarat că FCPA a făcut din Statele Unite un lider în combaterea corupției globale.
![VIDEO Profit.ro TV - Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Nu credem că taxa pe stâlp se va aplica și offshore. Două treimi din investițiile noastre pe următorii ani sunt în combustibili fosili datorită proiectului Neptun Deep](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33214/21928410/3/petrom.jpg?width=151)
Ordinul executiv al lui Trump „diminuează – și ar putea deschide calea pentru eliminarea completă – a bijuteriei coroanei în lupta SUA împotriva corupției globale”, a declarat Gary Kalman, director executiv al Transparency International SUA.
Oficialul de la Casa Albă a declarat că Bondi va emite noi orientări privind aplicarea legii care „promovează competitivitatea americană și utilizarea eficientă a resurselor federale de aplicare a legii”, adăugând că acțiunile anterioare și existente în temeiul FCPA vor fi revizuite.
Companiile americane au fost afectate de „aplicarea excesivă” a legii, deoarece „li se interzice să se angajeze în practici comune printre concurenții internaționali, creând condiții de concurență inegale”, a adăugat oficialul.
Casa Albă a declarat că securitatea națională a SUA necesită avantaje strategice în diverse active de infrastructură, cum ar fi mineralele critice și porturile de mare adâncime.
Anchetele în baza legii au impus „un cost din ce în ce mai mare pentru economia națiunii noastre”, a declarat oficialul, citând cele 26 de acțiuni de punere în aplicare legate de această lege depuse anul trecut de autoritățile SUA.