Președintele american-ales Donald Trump a declarat că Brexitul se va dovedi un lucru extraordinar și că alte țări vor urma exemplul Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană. El a promis că va încheia un acord comercial cu Marea Britanie, relatează Reuters.
Într-un interviu acordat The Times cu cinci zile înainte de învestirea în funcție, Trump s-a descris drept un mare fan al Marii Britanii și și-a exprimat susținerea față de referendumul de anul trecut, când majoritatea britanicilor au decis ieșirea din UE, scrie News.ro.
“Cred că Brexit va sfârși prin a fi un lucru bun”, a spus Trump. “Să vă spun ceva, faptul că lira voastră sterlină s-a depreciat? Minunat. Pentru că afacerile sunt incredibile în multe părți ale Marii Britanii”, a adăugat el.
Trump a insistat asupra relațiilor sale cu Marea Britanie, spunând că mama sa, de origine scoțiană, era “mândră” de regina Elisabeta a II-a și că el este dornic să încheie cât mai repede un acord comercial.
“Vom lucra din greu să îl încheiem și mai repede și să îl facem bine. Bun pentru ambele părți”, a spus Trump. “Mă voi întâlni cu (May – n.r.). Ea a cerut o întâlnire și vom avea o întâlnire imediat după ce ajung la Casa Albă (…). Vom realiza ceva foarte repede”, a adăugat el.
„Cred că și alții vor pleca”, a subliniat el. “Dacă refugiații vor veni în număr mare în diferite părți ale Europei (…), cred că va fi greu să rămână împreună, pentru că oamenii sunt furioși”, a avertizat președintele-ales.
El a criticat politica Angelei Merkel, cancelarul german, față de migranți. “Eu cred că ea a comis o eroare absolut catastrofală acceptându-i pe toți acești ilegali”, a declarat Trump, potrivit unui mesaj postat de Times pe Twitter.
Germania a primit 890.000 de azilanți în 2015 și alți 280.000 anul trecut.
Votul din 23 iunie a luat mulți investitori și directori de companii prin surprindere, provocând cele mai profunde tulburări politice și financiare din Marea Britanie după cel de-al Doilea Război Mondial și cea mai mare depreciere a lirei sterline față de dolar în decurs de 24 de ore.
Lira sterlină s-a depreciat în lunile următoare și mai mult față de dolar, pe măsură de brokerii, companiile și investitorii au devenit din ce în ce mai îngrijorați în legătură cu relația pe care o va avea Londra cu UE.
În campania electorală, Trump a prezentat Brexit ca pe un exemplu pentru alegătorii dezamăgiți care se ridică împotriva sistemului politic. În plus, el s-a împrietenit cu liderul campaniei anti-UE, Nigel Farage, un critic vehement al premierului Theresa May.
Victoria lui Trump în alegeri a ridicat și mai multe semne de întrebare în legătură cu viitorul așa-numite “relații speciale” pe care Londra și Washingtonul o au de decenii.