Tot mai mulți americani ultra-bogați nu mai vor să fie cetățeni ai Statelor Unite, relatează Business Insider.
Potrivit datelor compilate de Axios pe baza informațiilor făcute publice de fiscul din SUA, 6.707 de americani au renunțat la cetățenie în 2020 - o creștere cu 237% față de anul anterior, scrie Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșterea este puternică în special în rândul unora dintre cei mai bogați oameni din SUA care au început să renunțe la cetățenia americană în numere mari încă din 2016 (cu o scădere notabilă în 2019).
Insider a relatat la finalul anului trecut că pașaportul american și-a pierdut o bucată semnificativă din putere în 2020.
O parte din motivele pentru care unii dintre cei mai bogați americani au vrut să părăsească țara sunt legate de gestionarea pandemiei, tulburările sociale și, poate cel mai important, alegerile prezidențiale de anul trecut.
La momentul respectiv cei mai bogați cetățeni ai SUA aveau probleme în a părăsi țara, chiar și pentru concediu, deoarece numeroase țări și-au închis granițele pentru americani.
CITEȘTE ȘI Un nou tip de marcaj rutier în Capitală, o nouă obligație pentru șoferiNuri Katz, fondatorul Apex Capital, o firmă specializată în programe de investiții legate de cetățenie, a declarat anterior pentru Insider că persoanele bogate au fost nevoite să se ajusteze la lipsa posibilității de a călători în scopuri de muncă sau personale, ceea ce a dus la o „diversificare” a pașapoartelor.
Axios scrie acum că una dintre îngrijorările care îi motivează pe americanii bogați să părăsească țara ține de posibilitatea majorării taxelor și impozitelor de către noua administrație democrată de la Washington.
Președintele Joe Biden a propus creșterea impozitelor pentru americanii ce realizează venituri ridicate pentru a acoperi costurile planului său de investiții în infrastructură.
Printre măsurile propuse se numără un impozit de 39,6% pe câștigurile de capital care să fie plătit de americanii care obțin venituri de peste un milion de dolari la care s-ar adăuga o contribuție de 3,8% pentru sistemul de sănătate.
Acestea două măsuri ar rezulta într-un impozit total de 43,4% asupra câștigurilor de capital pentru categoria respectivă de venituri, aproape dublu față de nivelul din prezent.
Un raport redactat de Institutul pentru Impozitare și Politici Economice arată că 1% din contribuabilii americani ar plăti această mărire de impozite propusă de Biden, urmând ca fiecare să plătească în jur de 100.000 de dolari în plus anual.
Însă deocamdată majorarea de impozite propusă este în aer întrucât aceasta nu a fost inclusă în legea privind cheltuielile de infrastructură, convenită de democrați și republicani.
Acestea ar putea fi incluse într-o nouă lege redactată în prezent de democrați, dar posibil la rate ceva mai scăzute.
Însă potrivit Axios, chiar și această perspectivă a unei majorări mai mici a impozitelor ar fi prea mare pentru unii din americanii bogați.