Instituțiile publice și companiile care furnizează servicii de utilitate publică vor trebui să implementeze sisteme online de plată a impozitelor, taxelor, amenzilor, penalităților și altor obligații, prevede un proiect legislativ al actualei puteri.
De ce este important: Acum legislația prevede că: ”Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit”. Ca atare, aceste instituții și furnizorii de servicii publice au doar obligația să accepte plata cu cardul la propriile casierii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Autorii proiectului arată că este momentul să fie impusă obligativitatea ca operatorii economici fumizori de servicii de utilitate publică și institutiile publice care încasează impozite și taxe să accepte plata cu cardurile de debit și credit și online, printr-un sistem electronic modern de plată la distanță.
”Plățile online nu sunt o noutate pentru cetățenii români, aceștia alegând să plătească online pentru cumpărăturile efectuate la comercianți într-un numar tot mai mare, an de an, culminând cu anul 2020 când au fost raportate creșteri în utilizarea acestor mijloace de plată cu până la 50% față de anul anterior”, subliniază autorii proiectului.
CITEȘTE ȘI Mai bine mai târziu decât niciodată: Guvernul introduce, după 6 luni de deliberări, semnătura electronică în Codul MunciiPrin umare, proiectul modifică legislația în vigoare, stabilind că: ”Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit atât fizic, la casierie, cât și online printr-un sistem electronic modern de plata la distanță”.
În acest scop, instituțiile publice vor prevedea în bugetele proprii creditele bugetare aferente cheltuielilor cu administrarea și operarea terminalelor de plată și a programelor informatice de gestionare a sistemelor electronice moderne de plată la distanță.
Nerespectarea noilor prevederi va fi considerată contravenție și va fi sancționată cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei.
CITEȘTE ȘI Erste urcă puternic estimarea de creștere pentru economia României în 2021, printre cele mai optimiste prognozeDacă va fi adoptată de Parlament și promulgată de șeful statului, noua lege ar urma să aibă un termen de implementare de maximum 6 luni de la data intrării sale în vigoare.