Teoriile conspirației și ura au dominat feed-urile sociale după tentativa de asasinare a lui Trump. Cuvântul "înscenare" s-a viralizat

Teoriile conspirației și ura au dominat feed-urile sociale după tentativa de asasinare a lui Trump. Cuvântul "înscenare" s-a viralizat
scris 15 iul 2024

"Înscenare". La câteva minute de la aflarea veștii despre tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump, acest cuvânt era în trend pe X în Statele Unite. Este un cuvânt care a devenit sinonim cu teoriile conspirației vehiculate marginal pe rețelele sociale, adesea pentru a pune la îndoială un atac. Însă, în 24 de ore, cuvântul a inundat conversația online obișnuită, iar postările pline de speculații lipsite de dovezi, pline de ură și abuzive au adunat milioane de vizualizări pe X, relatează BBC.

Tentativele de asasinare a președinților americani au fost în trecut un magnet pentru conspirații. Asasinarea lui John F. Kennedy în noiembrie 1963 este cel mai cunoscut caz. A fost primul care s-a desfășurat în timp real, așa că nu este surprinzător că au înflorit zvonuri nefondate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Opinii: De ce n-are ursul coadă? CITEȘTE ȘI Opinii: De ce n-are ursul coadă?

Dar ceea ce a ieșit în evidență acum este modul în care această frenezie a cuprins toate părțile spectrului politic. Nu s-a limitat la grupuri de susținători politici. A intrat în mod activ ca recomandare în fluxurile "Pentru tine" ale utilizatorilor, în timp ce aceștia încercau să înțeleagă ce s-a întâmplat. Și adesea a fost vorba de postări ale utilizatorilor care au cumpărat bife albastre, oferindu-le o proeminență mai mare.

CUM SE NASC TEORIILE CONSPIRAȚIEI?

Ca întotdeauna, teoriile conspirației au început uneori cu întrebări legitime și confuzie. Acestea s-au axat pe presupuse deficiențe de securitate, mulți utilizatori întrebându-se, în mod firesc, cum s-a putut întâmpla acest lucru? Cum a reușit atacatorul să ajungă pe acoperiș? De ce nu a fost oprit? În acest vid a pătruns puternic un val de neîncredere, speculații și dezinformare.

"Pare o mare înscenare", spune o postare pe X care a adunat un milion de vizualizări. "Nimeni din mulțime nu fuge sau nu se panichează. Nimeni din mulțime nu a auzit o armă adevărată. Nu am încredere", mărturisește utilizatorul. Profilul spune că este vorba despre o persoană de pe coasta de sud-vest a Irlandei. De atunci, a fost etichetat cu o notă pe X care arată că împușcăturile au fost reale.

Odată ce au fost difuzate mai multe imagini și mărturii atât din interiorul, cât și din exteriorul mitingului, panica și teama celor aflați acolo au devenit mult mai clare.

O IMAGINE EXTRAORDINARĂ A AMPLIFICAT SPECULAȚIILE

Conspirațiile au fost amplificate și de imaginile extraordinare care au apărut după acele clipuri inițiale. În special, este vorba de o fotografie lăudată pe scară largă, realizată de fotograful Associated Press Evan Vucci, care îl arată pe Trump cu pumnul ridicat, cu sânge pe față și pe ureche și cu steagul SUA în fundal.

Un cont YouTube cu sediul în SUA pretinde că fotografia este "prea perfectă" și descrie modul în care s-au obținut "steagul poziționat perfect și tot" restul. Postarea a ajuns la aproape un milion de vizualizări - dar a fost ulterior ștearsă de persoana care a distribuit-o. Este important să te corectezi dacă greșești, a spus utilizatorul într-o postare separată.

Alții au subliniat faptul că, în timp ce se trăgeau focurile de armă, Trump ridica mâna pe scenă. Ei s-au folosit acest lucru pentru a sugera că evenimentul a fost înscenat, deși nu există nicio dovadă care să sugereze acest lucru.

"Înscenare pentru a obține simpatie? Nu poți avea încredere în acești oameni deloc și nu, nu am de gând să mă rog pentru el", a scris un alt comentator din SUA.

Spania câștigă Euro 2024 și o mică avere CITEȘTE ȘI Spania câștigă Euro 2024 și o mică avere

Multe dintre cele mai virale postări, inclusiv aceasta, au venit de la utilizatori de stânga care își împărtășesc în mod regulat opiniile anti-Trump. Aceștia aveau deja sute de mii de urmăritori înainte de ziua atacului - și, prin urmare, o acoperire semnificativă.

ORDIN DE LA CIA

Ceea ce s-a întâmplat pe X a fost direct din paginile manualului teoriei conspirației, perfecționat pe rețelele sociale de activiști devotați care neagă realitatea a aproape orice, inclusiv pandemia de  Covid, războaiele, împușcăturile în masă și atacurile teroriste. O postare de pe un cont localizat în SUA, cu un istoric de partajare a unor afirmații nefondate de genul acesta, notează: "Acesta este prețul pe care îl plătești atunci când dobori pedofilii satanici de elită".

Este o aluzie la teoria conspirației QAnon, care sugerează că Trump duce un război secret împotriva unui stat profund (deep state) - o coaliție obscură de servicii de securitate și de informații, ascunsă la vedere, care încearcă să îi contracareze fiecare mișcare. Fără nicio dovadă care să susțină această idee, ei au continuat apoi să sugereze că "ordinul" pentru asasinat "a venit probabil de la CIA" și i-au acuzat pe Barack Obama, Hillary Clinton și Mike Pence de implicare.

Nu există nicio dovadă care să susțină aceste afirmații - dar postarea a fost văzută de 4,7 milioane de ori.

ORDIN DE LA BIDEN

Este un model familiar, dar adevărata schimbare aici este modul în care acest tip de jargon este utilizat pe scară largă de către utilizatorii medii de social media. Nu numai persoanele care nu îl plac pe Trump sugerează că a fost o înscenare, ci și cele care îl susțin și care afirmă că acest lucru face parte dintr-o teorie a conspirației.

Politicienii aleși s-au implicat și ei. Congresmanul Mike Collins, un republican din Georgia, a postat că "Joe Biden a dat ordinele". El a făcut referire la un comentariu pe care președintele Biden l-a făcut la începutul săptămânii, în care spunea că îl pune pe "Trump în vizor", referindu-se la lupta lor electorală.

Se pun întrebări legitime și cu privire la limbajul folosit pentru a-l descrie pe Trump de către alți politicieni și mass-media. Unii dintre susținătorii lui Trump susțin că acest limbaj a inflamat tensiunile și a contribuit la această tentativă de asasinat. Dar a sugera că acest lucru a fost ordonat de președintele Biden este o cu totul altă treabă.

Postarea lui Collins are mai mult de 6 milioane de vizualizări pe X - dar de atunci a fost etichetată cu o notă a comunității, care spune că nu există nicio dovadă că dBiden a fost implicat în vreun fel. Acesta a adăugat că remarca sa a fost scoasă din context.

UN TEST PENTRU X

Încercările incorecte de identificare a trăgătorului au alimentat diferitele narațiuni lipsite de dovezi. Înainte ca FBI să-l numească pe atacator Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, care a fost împușcat și ucis de Secret Service, reputația altor persoane a fost distrusă, cum ar fi comentatorul de fotbal Marco Violi, care a postat pe Instagram în toiul nopții, din Italia, pentru a spune că a văzut afirmațiile total false că ar fi membru al Antifa - o afiliere liberă de activiști în majoritate de extremă stânga - și că ar fi în spatele atacului. Aceste afirmații neadevărate au avut milioane de vizualizări pe X în momentul în care el a încercat să clarifice situația pe Instagram.

Pe X, activiștii și susținătorii politici s-au refugiat rapid în propriile camere de ecou, citind postări care erau recomandate de algoritmul site-ului și care confirmau ceea ce credeau deja.

Restul utilizatorilor s-au străduit să evităe această groapă adâncă de conspirații și speculații. Dar acesta a fost un test și pentru noul Twitter al lui Elon Musk - și este greu de spus că site-ul l-a trecut cu brio. Celelalte site-uri de social media nu au fost inundate în același mod, probabil din cauza publicului lor țintă și a reputației X ca sediu al discursului politic.

X nu a răspuns la solicitarea BBC de comentarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
atentat
inscenare