Pe fondul pandemiei de coronavirus, care lovește puternic economiile din întreaga lume, guvernul SUA este pe cale să înregistreze un nou reper fiscal negativ: se va împrumuta la fel de mult, sau chiar mai mult, decât va reuși să strângă la buget din taxe și alte surse de venituri în acest an.
Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în 1945, ultimul an al celui de-Al Doilea Război Mondial. Atunci, guvernul american a obținut venituri de 45,2 miliarde de dolari, dar a înregistrat un deficit de 47,6 miliarde de dolari, scrie MarketWatch.
Guvernul acoperă diferența dintre venituri și cheltuieli prin împrumuturi. (Tehnic, se împrumută peste necesarul de finanțare al deficitului, pentru a avea lichidități și pentru rostogolirea datoriilor ajunse la scadență).
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ După Germania, coronavirusul aruncă și economia SUA în recesiune – contracție recordCu mai puțin de două luni până la finele anului fiscal curent, împrumuturile statului aproape au egalat valoarea veniturilor colectate la buget, iar ecartul scade rapid.
Veniturile la buget au atins 2,824 trilioane de dolari până la finele lunii iulie, în principal din impozitele pe salarii și venit. Cheltuielile guvernamentale au însumat 5,631 trilioane de dolari, rezultând o gaură la buget de 2,807 trilioane de dolari, acoperită cu ajutorul împrumuturilor.
Dacă în 1945 guvernul SUA se confrunta cu efectele unui război global purtat pe două fronturi, în acest an depune eforturi să atenueze impactul pandemiei de coronavirus, cu veniturile la bugetele statale și federal secătuite în contextul concedierilor operate de companii.
Shai Akabas, director de politici economice în cadrul Centrului pentru Politici Bipartide, think-tank bazat în Washington, notează că proiecțiile Biroului pentru Buget din Congresul SUA indică un deficit bugetar de 3,7 trilioane dolari în anul fiscal curent, care se va încheia pe 30 septembrie.
“Deficitul se va adânci și mai mult dacă Crongresul adoptă noi măsuri (de sprijin financiar – n.r.) luna viitoare, până la finele anului fiscal. Cred că este destul de sigur că deficitul va depăși veniturile, ceea ce înseamnă că veniturile au acoperit mai puțin de jumătate din cheltuielile din acest an”, potrivit acestuia.
CITEȘTE ȘI Ce spun economiștii despre datele PIB din trimestrul 2: nici grozav, nici groaznic. România a avut printre cele mai adânci contracții economice din regiuneCongresmenii democrați și liderii de la Casa Albă discută de câteva săptămâni pe marginea unui nou pachet de măsuri de sprijin în contextul pandemiei. Democrații vor adoptarea unui pachet în valoare de aproximativ 3,4 trilioane de dolari, similar celui aprobat în mai, comparativ cu un pachet de 1 trilion de dolari propus de Republicani.
Cheltuirea unei sume mai mari din împrumuturi decât din venituri ar marca o nouă etapă negativă pentru guvernul american, într-un an în care aproape toate așteptările privind evoluția economiei au fost spulberate pe fondul pandemiei. Deficitul bugetar va fi cel mai mare de până acum în termeni nominali, depășind cu mult deficitul record de 1,413 trilioane de dolari înregistrat în 2009.
Și ca pondere în economie deficitul din acest an va fi printre cele mai mari din istoria SUA, însă nu va depăși nivelurile înregistrate între 1943 și 1945, când deficitul a atins un vârf de 26,9% din PIB.