Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's a decis, vineri, să mențină neschimbat ratingul de țară al Italiei, dar a revizuit perspectiva la ''negativă'' de la ''stabilă'', apreciind că planurile bugetare ale noului Guvern de la Roma afectează perspectiva de creștere și datoria Italiei, informează Reuters.
Săptămâna trecută guvernul de la Roma a primit o lovitură de la o altă mare agenție de rating, Moody's, care a retrogradat Italia până la o treaptă deasupra nivelului junk, arată Agerpres.ro.
Comisia Europeană nu are de ales și este obligată să respingă proiectul de buget al Italiei pe 2019, a anunțat, marți, Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, adăugând că Roma "încalcă reglementările UE în mod deschis și conștient".
Bruxelles-ul a acordat Italiei maximum trei săptămâni pentru a prezenta un plan revizuit al bugetului pe 2019.
CITEȘTE ȘI Acțiunile europene au încheiat în scădere abruptă o săptămână turbulentă. Indicele pan-european se îndreaptă spre cel mai mare declin lunar din ultimii 3 ani. Amazon - declin puternic în SUAItalia a înștiințat luni Comisia Europeană că nu își va modifica proiectul de buget pe 2019, criticat vehement de Bruxelles pentru că încalcă regulile fiscale europene.
Proiectul de buget pe 2019, aprobat luni de Cabinetul de la Roma, va duce la majorarea deficitului într-o perioadă în care regulile UE spun că ar trebui să scadă, în condițiile în care se majorează sumele pentru cheltuielile sociale și se reduce vârsta de pensionare. Astfel, deficitul ar urma să crească de la 1,8% din Produsul Intern Brut în 2018 la 2,4% în 2019, apoi să scadă la 2,1% în 2020 și să revină la 1,8% în 2021.
Chiar dacă un deficit bugetar de 2,4% din PIB este în limita de 3% din PIB prevăzută în tratate, Comisia Europeană a cerut un deficit mai mic pentru Italia, astfel încât această țară să poată să își reducă povara datoriei. În prezent, datoria publică a Italiei este una din cele mai mari din Europa, în termeni absoluți, și a doua ca mărime după cea a Greciei, ca procent din PIB.