Speranțe pentru România și Bulgaria pentru aderarea la Schengen în 2023

Speranțe pentru România și Bulgaria pentru aderarea la Schengen în 2023
scris 16 dec 2022

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au arătat optimiști, la conferința de presă susținută la încheierea summitului UE, că o decizie în privința aderării României și Bulgariei la Schengen poate fi luată în cursul anului viitor.

„Am avut ocazia să avem o discuție politică despre aderarea la Schengen a Bulgariei și României și sunt optimist că o decizie în privința lor poate fi luată în cursul anului 2023. Am simțit angajamentul politic de a lucra pentru a face progrese și sincer sper că vom putea să facem să se întâmple asta în cursul anului 2023”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
BNR este pe cale să rateze din nou prognoza de inflație. Analiștii văd posibile noi creșteri de dobândă CITEȘTE ȘI BNR este pe cale să rateze din nou prognoza de inflație. Analiștii văd posibile noi creșteri de dobândă

La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut să transmită un mesaj României și Bulgariei: „Vreau să le spun: vă sprijinim deplin pentru aderarea dvs. la Schengen, vom continua să lucrăm neobosit pentru a o face posibilă cât mai curând în cursul anul viitor”.

Pe de altă parte, președintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat că următoarea dată când liderii UE se vor reuni, într-un summit extraordinar ce va fi convocat pentru 9 și 10 februarie, se va discuta despre subiectul delicat al migrației, o temă asupra căreia Austria a insistat și pentru care a blocat aderarea României și Bulgariei la Schengen.

„Migrația nu a fost subiectul principal astăzi, dar știm cu toții că ne confruntăm cu un număr tot mai mare de persoane atât pe ruta mediteraneană, cât și pe ruta balcanică", a declarat Charles Michel la încheierea Consiliului European. "Astăzi a fost ocazia de a deschide din nou dezbaterea pe acest subiect provocator și vom avea o discuție aprofundată” în februarie, a anunțat Charles Michel.

Președintele Klaus Iohannis a spus joi seara, după reuniunea Consiliului European, că au fost făcuți „pași în direcția bună” privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. „Concluzia mea e simplă – toți actorii au înțeles că avem o problemă care trebuie rezolvată”, a menționat șeful statului, adăugând că așteptarea sa este ca România să intre în Schengen în cursul anului 2023.

Președintele Klaus Iohannis a mai spus că a discutat cu premierul suedez pe tema aderării României la Schengen, având în vedere că Suedia va prelua pentru următoarele șase luni președinția Consiliului European. „Am avut o discuție cu premierul suedez, i-am prezentat problema, a înțeles-o foarte bine. Sigur că nu și-a luat un angajament ferm, într-o discuție care a fost o primă discuție exploratorie, dar eu sunt convins că, în momentul în care cele două chestiuni - votul austriac și votul olandez - primesc o clarificare, chestiunea va fi imediat pe agenda Consiliului JAI”, a declarat șeful statului, la Bruxelles.

Consiliul European, care ar fi trebuit să se încheie vineri, s-a încheiat mai repede, încă de joi seară, liderii punându-se de acord în legătură cu aproape toate chestiunile aflate pe agendă. Singura problemă rămasă în suspensie, dar asupra căreia există un acord de principiu, este plafonarea prețului la gaz, dar chestiunea rămâne să fie definitivată luni, la nivel de miniștri ai energiei. Tema aderării României și Bulgariei la Schengen nu a fost pe agenda Consiliului European.

Summitul UE a fost mai scurt pentru că vineri are loc o grevă generală în Belgia și, potrivit mai multor diplomați citați de Politico.eu, acesta este motivul pentru care reuniunea s-a încheiat surprinzător de repede. Liderii s-au temut că s-ar putea să nu reușească să prindă zborurile spre casă, a declarat unul dintre diplomați. De la miezul nopții, controlul traficului aerian putea fi afectat de grevă, iar liderii riscau să nu mai poată părăsi ușor Bruxelles-ul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
bulgaria
romania