Speranța de viață în România, cu aproape șase ani sub media UE

Speranța de viață în România, cu aproape șase ani sub media UE
scris 28 nov 2019

Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană și, deși a crescut din anul 2000, rămâne cu aproape șase ani sub media UE, potrivit raportului Comisiei Europene privind sănătatea în UE, la capitolul dedicat României, publicat joi.

Referitor la România raportul mai constată că mortalitatea evitabilă rămâne ridicată, cheltuielile în ceea ce privește sănătatea au atins un nivel minim istoric și sunt mult sub nivelul celor din oricare altă țară din UE, iar deficitul de forță de muncă în domeniul sănătății rămâne critic, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Victimele agresiunilor sau accidentelor cu autor necunoscut vor fi scutite de la plata cheltuielilor de asistență medicală CITEȘTE ȘI Victimele agresiunilor sau accidentelor cu autor necunoscut vor fi scutite de la plata cheltuielilor de asistență medicală

Factorii de risc comportamentali sunt larg răspândiți și constituie o amenințare gravă la adresa sănătății populației, alimentația deficitară și lipsa activității fizice reprezentând o preocupare majoră, se arată în raport, care atrage atenția că deși rata obezității la adulți este printre cele mai scăzute din UE, cea în rândul copiilor a crescut semnificativ în ultimii ani. Peste 30% dintre bărbați (și numai 8% dintre femei) fumează, iar fumatul regulat în rândul adolescenților este, de asemenea, la un nivel ridicat. Și consumul de alcool este ridicat: 50% dintre bărbați consumă excesiv alcool în mod regulat, arată CE, care semnalează că nu au existat inițiative recente privind consumul de alcool.

Mortalitatea evitabilă ridicată și numărul mare de decese din cauze care pot fi tratate indică faptul că trebuie îmbunătățit modul de abordare a factorilor de risc și că ar trebui sporită eficacitatea serviciilor de asistență medicală. Speranța de viață la naștere variază substanțial în funcție de gen și de educație. De exemplu, bărbații cu cel mai înalt nivel de educație trăiesc cu zece ani mai mult decât cei cu cel mai mic nivel de educație.

viewscnt
Afla mai multe despre
speranta de viata
uniunea europeana