Senatul a respins marți proiectul de lege, inițiat de parlamentari PSD și ALDE, care urmărea obligarea companiilor private să angajeze pensionari în calitate de ”consilieri”. Printre inițiatorii proiectului, s-a aflat și senatorul Teodor Meleșcanu, care, la votul din plenul Senatului, a anunțat că votează pentru raportul de respingere a proiectului, întocmit de comisia pentru muncă.
Proiectul prevede ca firmele private să fie obligate să angajeze pensionari în calitate de ”consilieri”. În funcție de cifra de afaceri și numărul de angajați, era pregătită introducerea obligației de a angaja câte un pensionar la 5 salariați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ideea a fost propusă în Parlament într-un proiect ce îi are printre inițiatori pe foștii lideri ALDE, Grațiela Gavrilescu, Teodor Meleșcanu, Andrei Gerea, alături de parlamentari PSD.
Proiectul a primit însă avize negative atât de la Consiliul Economic și Social, Consiliul Legislativ, cât și de la comisiile de specialitate, fiindu-i întocmit raport de respingere, astfel încât la exprimarea votului, fostul lider al Senatului, Teodor Meleșcanu, a arătat că votează pentru respingerea proiectului.
”Fără a avea relevanță calitatea de pensionar a beneficiarilor prezentei propuneri, instituirea obligatiei pentru angajatorii privați de a angaja cu contract individual de muncă anumite persoane, stabilindu-se și titlul cu care vor fi angaiați, aduce atingere libertății fundamentale prevăzute la art.45 din Constituție, deoarece îngrădește exercitarea libertății economice a respectivilor angajatori”, arată Consiliul Legislativ, concluzie însușită și de senatori.
Inițiativa legislativă, care a fost respinsă de senatori cu unanimitatea voturilor exprimate, va fi transmisă acum spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților.
CITEȘTE ȘI Guvernul acordă vouchere copiilor care se legitimează la un club sportivAutorii proiectului arată că ”pensionarii devin din ce în ce mai săraci comparativ cu ceilalți membri ai societății”, iar pentru o mică parte dintre ei venitul suplimentar reprezintă o reală sursă de existență.
”Experiența profesională dobândită de persoanele pensionate reprezintă o resursă națională obiectivă, ușor de fructificat și extrem de utilă economiei și societății românești în ansamblu”, susțin inițiatorii.
Aceștia mai cred că: ”Lipsiți de liantul care menține unitatea societății (generația mijiocie), tinerii și seniorii nu au avut posibilitatea unei cooperări constructive, care să le permită transferul de energie și experiență. În schimb, s-au acutizat diferențele de valori, care au degenerat în neîncredere reciprocă și conflict”.
Pentru a rezolva această situație complexă, inițiatorii s-au gândit la o soluție care ar suplini lipsa forței de muncă și care, totodată, ”nu necesită resurse bugetare de ordin public”, respectiv angajarea pensionarilor în sectorul privat.
CITEȘTE ȘI Orban: Guvernul va amenda ”legea idioată impusă de PSD” prin care statul nu poate înstrăina participații la companii. ”E făcută să falimenteze companii!”Aleșii s-au gândit, în primul rând, ca în cazul societăților comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mare de 5 milioane lei, să fie obligate să angajeze, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experiență, cu titlul de consilier, în domeniile de activitate ale societății comerciale respective.
În cazul acestor societăți, cele cu mai puțin de 5 angajați vor trebuie să asigure că unul din aceștia este pensionar, iar pentru cele cu peste 5 salariați va trebui angajat un pensionar la 5 salariați care nu au atins vârsta de pensionare.
Inițiatorii au mai prevăzut că dacă o companie va angaja pensionari consilieri nerespectând paritatea menționată, atunci societatea respectivă va achita contribuția socială pentru fiecare pensionar angajat peste numărul legal.
CITEȘTE ȘI Senatorii reinstituie o sancțiune penală din perioada regimului comunist: Închisoare de până la 3 ani pentru ”intenția de a defăima drapelul sau imnul național”Și societățile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mică sau egală cu 5 milioane lei, vor fi obligate să angajeze pensionari în felul următor:
- la un număr mai mic de 10 angajați - paritatea va fi de un consilier pensionar la 3 persoane angajate care nu au atins pragul de pensionare;
- la un număr mai mare de 10 angajați - paritatea va fi de un consilier pensionar raportat la un număr de 5 persoane care nu au atins pragul de pensionare.
Pentru pensionarii angajați nu se vor datora contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate pentru partea din salariu mai mic sau egală cu câștigul salarial mediu brut pe economie.