Fluviul Colorado care produce energie electrică pentru sute de mii de case americane datorită barajului Hoover de lângă Las Vegas este amenințat de secetă, potrivit La Libre, citat de Rador.
Milioane de litri de apă transportați de râul Colorado trec zilnic prin turbinele barajului Hoover de lângă Las Vegas, producând energie electrică pentru sute de mii de case americane. Dar seceta cronică care a afectat vestul Statelor Unite de ani de zile a redus atât de mult volumul lacului de acumulare, încât hidrocentrala ar putea să nu mai fie funcțională în curând.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Suntem în al 23-lea an de secetă aici, în bazinul râului Colorado, iar Lacul Mead a scăzut la 28% din capacitatea sa", a declarat Patti Aaron de la Biroul de Recuperare, agenția federală care administrează barajul. "Nu mai există atâta presiune pentru a împinge apa prin turbine, așa că eficiența scade și nu suntem capabili să producem atâta energie", a continuat ea.
La momentul construirii sale, Barajul Hoover era un simbol al ambițiilor americane și al priceperii inginerilor săi. Lansată în 1931, în plină criză economică, lucrarea mobilizase mii de muncitori 24 de ore pe zi pentru a ridica ceea ce era atunci cel mai mare baraj hidroelectric din lume.
Lucrarea barează râul Colorado, dând naștere lacului Mead, care rămâne până astăzi cel mai mare rezervor din Statele Unite. La cel mai înalt nivel, lacul atingea o altitudine de 365 de metri deasupra nivelului mării, dar, după mai bine de 20 de ani de secetă, se află acum la 320 de metri, cel mai scăzut nivel de la umplere.
În prezent, lacul pierde aproximativ 30 cm în fiecare săptămână. Dacă va scădea sub 289 de metri, porțile barajului nu vor mai fi scufundate, iar turbinele se vor opri.
Râul Colorado își are originea în Munții Stâncoși și șerpuiește peste 2.300 km prin Colorado, Utah, Arizona, Nevada, California și apoi nordul Mexicului unde se varsă - din ce în ce mai greu - în mare.
Este alimentat în principal de ninsori care se acumulează în timpul iernii la altitudini mari, înainte de a se topi treptat în lunile mai calde. Însă, sub efectul schimbărilor climatice, precipitațiile sunt în scădere, iar zăpada se topește mai repede, privând râul de unele dintre resursele sale, care furnizează apă pentru zeci de milioane de oameni și exploatări agricole.