Se reia selecția șefilor AMEPIP, Agenția care monitorizează companiile de stat și le ia procent din venituri pentru asta. Jalon PNRR neîndeplinit de România

Se reia selecția șefilor AMEPIP, Agenția care monitorizează companiile de stat și le ia procent din venituri pentru asta. Jalon PNRR neîndeplinit de România
scris astăzi, 10:52

Statul român reia procedura de selecție a șefilor Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care funcționează în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), după ce fosta conducere a demisionat în bloc vara trecută, ca urmare a neîndeplinirii de către România a jalonului din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) legat de operaționalizarea instituției.

În acest scop, SGG a semnat un contract de consultanță pentru recrutarea și selecția board-ului AMEPIP, în valoare de 81.000 lei (circa 16.000 euro) plus TVA, cu compania românească ARC Consulting, specializată în diagnoză organizațională, consultanță în management și servicii de recrutare pentru manageri și membri ai consiliilor de administrație.

Urmărește-ne și pe Google News
Incendiile provoacă cele mai mari daune locuințelor din România. Cea mai mare despăgubire a depășit 422.000 euro CITEȘTE ȘI Incendiile provoacă cele mai mari daune locuințelor din România. Cea mai mare despăgubire a depășit 422.000 euro

Contractul are durata de 6 luni, iar prețul include asistarea comisiei de recrutare și selecție a președintelui și a vicepreședinților AMEPIP, precum și costurile din perioada de garanție.

″Contractul are o durată ceva mai mare decât pare la prima vedere și vom asigura și o perioadă de garanție, așa cum este normal în astfel de acorduri. (...) ținem foarte mult la corectitudinea procesului, pentru a sprijini comisia de selecție în propunerea celor mai potriviți candidați, astfel încât să evităm o nouă situație neplăcută în relația cu oficialii Comisiei Europene. În calitate de expert independent, asistăm comisia constituită conform normelor legale și ne îndeplinim sarcinile stipulate în aceleași norme și în contract. Avem un calendar asumat la semnarea contractului, în elaborarea căruia s-a ținut cont de toate prevederile legale și de necesitatea ca întreg procesul să fie transparent. Desigur, comisia de recrutare și selecție are rolul principal, iar noi intenționăm să respectăm aceste termene″, a declarat Elena Căprar, HR Business Partner al ARC Consulting.

VIDEO Dacia deschide comenzile pentru Bigster și anunță lista de prețuri pentru toate versiunile CITEȘTE ȘI VIDEO Dacia deschide comenzile pentru Bigster și anunță lista de prețuri pentru toate versiunile

Operaționalizarea AMEPIP este unul dintre jaloanele care trebuie îndeplinite în cadrul cererii de plată numărul 3 din cadrul PNRR. Comisia Europeană a transmis în mai multe rânduri nemulțumiri privind Agenția, inclusiv legate de modul în care a fost selectată conducerea.

Președintele AMEPIP Mihai Precup, precum și vicepreședinții Ciprian Hojda și Victor Moraru, și-au înaintat demisiile la SGG pe 16 iulie 2024, fiind ulterior eliberați din funcții.

Potrivit ARC Consulting, procedurile de recrutare și selecție vor fi realizate de comisia numită conform legii în acest sens, iar compania, în calitate de expert independent, va asista comisia și va derula, conform prevederilor legale, activități precum elaborarea metodologiei de selecție, elaborarea anunțurilor, a criteriilor de evaluare, a planului de interviu etc.

FOTO Cu 8 ore pe zi fără curent, Transnistria vrea să repornească o centrală pe gaze a ″Șerifului″ regiunii separatiste din Republica Moldova. Nu e clar cu ce combustibil CITEȘTE ȘI FOTO Cu 8 ore pe zi fără curent, Transnistria vrea să repornească o centrală pe gaze a ″Șerifului″ regiunii separatiste din Republica Moldova. Nu e clar cu ce combustibil

″Comisia Europeană ne cere să fim atenți la respectarea legislației românești, iar criteriile legate de experiența necesară candidaților pentru pozițiile de președinte și vicepreședinți sunt stipulate în norma legală și nu este loc de interpretare. Apartenența politică a candidaților nu este trecută la avantajele sau dezavantajele ce pot fi asociate cu un candidat. Odată ce sunt întrunite condițiile de eligibilitate, orice persoană poate intra în fazele următoare de evaluare și selecție″, a adăugat HR Business Partner-ul ARC Consulting.

Condițiile necesare pentru a candida la funcția de președinte sau vicepreședinte al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) sunt menționate în HG nr. 617/2023, privind organizarea și funcționarea acestei instituții de stat. Este vorba despre condiții generale, cum ar fi cetățenia română, o stare bună de sănătate sau cunoașterea unei limbi de circulație internațională, dar și despre condiții specifice, cum ar fi vechimea de cel puțin 10 ani de experiență profesională în domeniul economic sau financiar, management sau juridic, dintre care cel puțin șapte ani în funcții de conducere executivă, în societăți cu capital privat, în întreprinderi publice sau în funcții de conducere în administrația publică, perioadă în care candidatul a exercitat atribuții de conducere sau supraveghere asupra unor întreprinderi publice.

Interdicția TikTok din Albania ridică probleme legate de statul de drept, arată o analiză Politico CITEȘTE ȘI Interdicția TikTok din Albania ridică probleme legate de statul de drept, arată o analiză Politico

După cum a relatat Profit.ro, Guvernul are în subordine, prin intermediul ministerelor și a altor autorități publice, peste 200 de companii, cu aproximativ 167.000 de angajați. Aceste companii, cu afaceri de peste 70 miliarde lei și un profit brut de până la 20 miliarde lei, pot fi plasate în coordonarea noii structuri, AMEPIP. La acestea se adaugă și companii din subordinea autorităților locale.

Profit.ro a calculat vara trecută că AMEPIP va colecta în 2024 peste 100 de milioane de lei de la companiile controlate de stat, după ce s-a stabilit ca Agenția să perceapă un tarif de monitorizare în cuantum de 0,09% din veniturile totale ale întreprinderilor publice, raportate la situațiile financiare anuale pentru 2023.

AMEPIP se află în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului. Instituția are rolul de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare, respectiv de a aplica sancțiuni pentru abaterile identificate.

Legislația în vigoare prevede că, pentru a pune în practică PNRR și pentru a adera la OCDE, Ministerul Finanțelor păstrează funcția de reglementare, împreună cu calitatea de autoritate publică tutelară pentru întreprinderile publice din subordine, dar funcția de coordonare a întreprinderilor publice este realizată de către AMEPIP.

viewscnt
Afla mai multe despre
agenția pentru monitorizarea și evaluarea performanțelor întreprinderilor publice
amepip
selecție șefi amepip
demisii șefi amepip
jalon pnrr amepip