Încrederea în economia românească a scăzut pe aproape toate liniile de activitate în decembrie, în contextul turbulențelor politice, arată sondajul de specialitate publicat de Comisia Europeană și analizat de Profit.ro. Cel mai sever recul s-a văzut în rândul consumatorilor și al sectorului retail. Industria, care a suferit pe tot parcursul anului trecut, a încheiat 2024 cu cele mai pesimiste așteptări de după pandemie.
Indicele de încredere în economie (economic sentiment indicator - ESI) a scăzut la 102,6 puncte în decembrie, de la 105,2 puncte în noiembrie, cea mai mare reducere lunară de după pandemie.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Evoluția este pusă de economiștii BCR pe seama evenimentelor politice interne și a contextului economic european nefavorabil. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale după primul tur, unde s-au clasat pe primele două locuri surprizele Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR).
ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei, precum și a consumatorilor, și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere, în timp ce una sub acest nivel arată o contracție.

Ca medie trimestrială, ESI a accelerat de la 103,3 puncte la 104,4 puncte, pe fondul datelor bune din octombrie și noiembrie (cele mai bune post-pandemie), „dar slăbiciunea extinsă de la finele anului e un semn prost pentru perspectivele economice pe termen scurt”, arată Eugen Sinca, analist la BCR.
BCR estimează o accelerare a creșterii economice de la circa 1% în 2024 la 2,8% în 2025, însă cu riscuri ca aceasta să fie mai redusă, ca urmare a strângerii politicii fiscale și de venituri.
Industria dă semnale tot mai pesimiste
În cazul industriei, firmele și-au redus din nou (și chiar foarte abrupt) estimările privind producția în perioada următoare, la cel mai scăzut nivel de după pandemie. Indicele în sector s-a redus cu 2 puncte față de noiembrie, la cel mai redus nivel de după decembrie 2020.

Aceste date le întăresc pe cele din indicele S&P PMI, care arată în decembrie cel mai scăzut nivel al industriei manufacturiere românești din seria de date de 18 luni. Declinul măsurat de S&P este cauzat în principal de scăderea abruptă a comenzilor noi.
Indicatorul de încredere în rândul populației s-a redus cu 2,6 puncte față de noiembrie, când se afla însă la un nivel ridicat din punct de vedere istoric. Populația estimează că situația economică generală s-a înrăutățit în ultimul an într-o mai mare proporție decât o făcea în luna noiembrie.
De asemenea, a crescut ponderea consumatorilor care se așteaptă ca situația economică să se înrăutățească în următoarele 12 luni. Intențiile de achiziții majore acum sau în următoarele 12 luni s-au redus abrupt comparativ cu răspunsurile oferite în noiembrie.

În sectorul serviciilor, indicele de încredere a scăzut cu 0,8 puncte. Firmele prestatoare de servicii indică o deteriorare a cererii în ultimele trei luni, dar pe de altă parte se așteaptă la o creșterea a acesteia în următoarele trei luni, precum și la o creștere a prețurilor.
În retail, indicele de încredere a scăzut cu 5,5 puncte. Firmele au raportat subit o scădere a afacerilor în ultimele trei luni și se așteaptă la o scădere a comenzilor și a volumului de activitate în următoarele trei luni.
În sectorul construcțiilor, indicele de încredere s-a menținut nemodificat față de noiembrie.
Intențiile de angajare la nivelul firmelor s-au menținut la un nivel similar celui din noiembrie, cu un nivel al indicelui de 103,9 puncte, mai redus însă decât cel din prima parte a lui 2024.