Termenul de valabilitate a planurilor de urbanism generale elaborate și aprobate până în anul 2003 va putea fi prelungit de autoritățile locale până la 31 decembrie 2026, cu încă 3 ani față de data limită prevăzută acum de lege, respectiv 31 decembrie 2023. Totodată, certificarea și organizarea cursurilor de formare profesională pentru verificatori de proiecte, experți tehnici, auditori energetici, diriginți de șantier și responsabili cu execuția va fi amânată până la finele anului viitor, conform unui proiect de ordonanță de urgență.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Codul urbanismului ar urma să abroge integral Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și aproape integral Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, dar în urma dezbaterilor iscate în spațiul public cu privire la prevederile proiectului, adoptarea acestuia a fost amânată. În aceste legi, așa cum au fost modificate în timp, valabilitatea planurilor urbanistice generale, aprobate până în 2003, a fost prelungită succesiv până la finale 31 decembrie 2023, iar certificarea anumitor specialiști din construcții a fost amânată până la 25 august 2023.
Cum adoptarea Codului urbanismului întârzie, Guvernul a pregătit acum o orodonanță prin care să prelungească și mai mult aceste prevederi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Extinderea valabilității planurilor urbanistice generale
În 2015 s-a stabilit prin lege că termenul de valabilitate a planurilor de urbanism generale elaborate și aprobate până în anul 2003 poate fi prelungit prin hotărâre a consiliului local/Consiliului General al Municipiului București până la data aprobării, în condițiile legii, a noii documentații de urbanism, dar nu mai târziu de 30 decembrie 2018.
În 2018, Guvernul hotărât să prelungească aceste termen până la 31 decembrie 2023.
Autoritățile recunosc că din anul 2003 până în prezent legislația incidentă atât în domeniul urbanismului cât și în domeniile conexe, precum cadastru, mediu, patrimoniul natural și cultural, infrastructură de transport, infrastructură energetică, telecomunicații, etc. a suferit modificări majore, astfel că documentațiile mai vechi de anul 2003 nu mai pot corespunde integral prevederilor legale, fiind imperios necesară actualizarea acestora.
Prin PNRR sunt alocate 52 de milioane de euro pentru revizuirea șdocumentațiilor de urbanism, care trebuie finalizate până în 2026.
”În ciuda eforturilor cu privire la îndrumarea metodologică a autorităților locale, a celor cu privire la asigurarea surselor de finanțare din PNRR si din bugetul de stat inclusiv prorogarea termenelor, monitorizarea stadiului PUG-urilor demonstrează că și la acest moment, din cauza alocărilor insuficiente de fonduri și mecanismelor greoaie de avizare intersectorială, un procent foarte mare de UAT-uri nu a finalizat procesul de actualizare a PUG-urilor în termenul stabilit de lege, fapt ce conduce la necesitatea unei noi prorogări”, arată acum guvernnanții.
Prin urmare, ordonanța pregătită stabilește că termenul de valabilitate a planurilor de urbanism generale elaborate și aprobate până în anul 2003, pentru care a fost inițiată procedura de elaborare/actualizare, precum și cele pentru care nu a fost inițiată procedura de elaborare/actualizare poate fi prelungit prin hotărâre a consiliului local/Consiliului General al Municipiului București până la data aprobării, în condițiile legii, a noii documentații de urbanism, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2026.
CITEȘTE ȘI LEGE Consumatorul nu va mai alege între reparația sau înlocuirea unui produs, în 30 zile de la livrare. Înlocuire automatăCertificarea specialiștilor în construcții
Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții a fost modificată în 2016 cu trei noi componente ale sistemului calității în construcții, respectiv:
- certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care prestează servicii de proiectare și/sau consultanță în construcții;
- certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care execută lucrări de construcții;
- perfecționarea profesională continuă a specialiștilor care desfășoară activități în domeniul construcțiilor.
Legea nu precizează însă că certificarea se aplică doar pentru investițiile publice, așadar prevederile ar trebui să se aplice pentru întregul segment economic al construcțiilor, fie publice, fie private, după cum admit autoritățile.
Termenul inițial la care aceste componente ale sistemului calității ar fi trebuit să intre în vigoare a fost 25 februarie 2018 dar în 2018, acesta fost prorogat până la data de 25 august 2019, termen care a fost ulterior prorogat până la 25 august 2023.
Guvernanții susțin că în procesul de consultare publică a Codului urbanismului au fost formulate mai multe observații din partea mediului profesional sau universitar, care au fost împotriva certificării firmelor de proiectare, astfel că, de comun acord cu toate părțile implicate, forma aflată în dezbaterea parlamentară vizează doar certificarea firmelor de execuție.
CITEȘTE ȘI Nouă lege pentru semnătura electronică: Tipuri de semnături, efecte juridice pentru fiecare, autorizarea prestatorilor de servicii. ”În România există un cadru legal general desuet!”Totodată, Regulamentul actualizat de verificare și expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuției lucrărilor și a construcțiilor prevede următoarele: ”pentruconfirmarea periodică a dreptului de practică, specialiștii cu activitate în construcții atestați/autorizați participă în calitate de cursanți la minimum un program de formare/perfecționare profesională continuă în domeniul pentru care sunt atestați/autorizați, organizat de către o instituție sau organizație acreditată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – ARACIS”.
Astfel, pregătirea profesională continuă a specialiștilor l(verificatori de proiecte, experți tehnici, responsabili tehnici cu execuția, diriginți de șantier și auditori energetici pentru clădiri) poate să fie asigurată exclusiv în cadrul instituțiilor de învățământ superior, nu și de alte entități precum firme specializate, organizații patronale și profesionale, care au conform legislației muncii posibilitatea să organizeze cursuri de formare dacă îndeplinesc anumite condiții.
În acest context, în urma prevederilor introduse în 2018, pentru a acoperi distribuția teritorială națională, toate centrele universitare ce dețin universitățile de profil din domeniul construcțiilor, instalațiilor și arhitecturii din țară ar fi trebuit să asigure organizarea, a cursurilor de formare pentru toate domeniile și subdomeniile de construcții și pe specialitățile pentru instalații, astfel ca specialiștii al căror drept de practică trebuie reconfirmat să aibă posibilitatea de a îndeplini toate condițiile cerute de cadrul legal.
”Cu toate acestea, deși termenul a fost prorogat succesiv în continuare, nu toate universitățile din țară asigură aceste tipuri de formare, drept pentru care intrarea în vigoare a acestui termen ar conduce la o reducere semnificativă a numărului de verificatori de proiecte, experți tehnici, responsabili tehnici cu execuția, diriginți de șantier și auditori energetici pentru clădiri, fiind direct afectat procesul de implementare a investițiilor publice”, susține Guvernul.
Prin urmare și termenul la care ar fi trebuit să intre în vigoare certificarea va fi prorogat până la 31 decembrie 2024, dată până la care autoritățile speră sî intre în vigoare noul Cod al urbanismului.