ULTIMA ORĂ DOCUMENT Plafonul de la care firmele devin plătitoare de TVA crește

Schimbări legislative pentru firme   
ULTIMA ORĂ DOCUMENT Plafonul de la care firmele devin plătitoare de TVA crește

Plafonul de la care o companie devine plătitoare de TVA va crește de la 300.000 de lei (88.500 euro calculat la curs BNR de la momentul aderării la UE) la 395.000 de lei, prevede un proiect care transpune reglementări europene, analizat de Profit.ro. Totodată, transpunerea directivei va permite firmelor mici din România să aplice regimul special de scutire pentru mici întreprinderi în alte state membre dacă cifra de afaceri a acestora nu depășește la nivel unional plafonul de 100.000 de euro și operațiunile efectuate în statul membru în care solicită aplicarea scutirii nu depășește plafonul de scutire aplicabil în statul membru respectiv.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

(noua sumă de 395.000 lei ar reprezenta echivalentul a circa 85.000 euro, la cursul de la 18 ianuarie 2018, plafonul maxim prevazut de Directiva)

Urmărește-ne și pe Google News

Firmele mici din state membre, care îndeplinesc condițiile, vor putea solicita aplicarea regimului special în România.

Evenimente

Proiectul este disponibil aici

Proiectul prevede și că persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire și a cărei cifră de afaceri depășește plafonul de scutire, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA cel târziu la data depășirii plafonului. Regimul de taxare se aplică începând cu data depășirii plafonului. În prezent, Codul fiscal prevede că solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA trebuie să aibă loc în termen de 10 zile de la data atingerii ori depășirii plafonului. Data atingerii sau depășirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depășit.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Ministrul Finanțelor anunță: Peste 22.000 persoane cu venituri din închirieri pe Booking și Airbnb au fost luate în colimator. Vor primi notificări să achite de bunăvoie taxele. Dacă nu, vin controale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Ministrul Finanțelor anunță: Peste 22.000 persoane cu venituri din închirieri pe Booking și Airbnb au fost luate în colimator. Vor primi notificări să achite de bunăvoie taxele. Dacă nu, vin controale

În ce privește aplicarea regimului special de scutire de firmele din România în alte state membre, printre condițiile care trebuie repsectate se numără un plafon de 100.000 de euro pentru cifra de afaceri la nivel UE, dar și respectarea plafoanelor din statele membre.

Proiectul prevede și că persoanele impozabile care au depășit în martie 2025 plafonul de scutire de 300.000 de lei, în vigoare la data depășirii, nu trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA decât la depășirea plafonului anual de scutire de 395.000 lei. Cei care au depășit 300.000 de lei și s-au înregistrat, pot solicita începând cu 1 aprilie 2025, scoaterea din evidență, dacă nu au depășit plafonul de scutire de 300.000 lei din anul precedent, respectiv anul 2024, și dacă până la data solicitării scoaterii din evidență nu au depășit plafonul de 395.000 lei. Solicitarea de scoatere din evidența persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA se poate depune la organele fiscale competente între data de 1 și 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă. Anularea va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA. Organele fiscale competente au obligația de a soluționa solicitările de scoatere a persoanelor impozabile din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, cel târziu până la finele lunii în care a fost depusă solicitarea. Până la comunicarea deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, persoanei impozabile îi revin toate drepturile și obligațiile persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.

Persoana impozabilă care a solicitat scoaterea din evidență are obligația să depună ultimul decont de taxă indiferent de perioada fiscală aplicată, până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost comunicată decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. În ultimul decont de taxă depus, persoanele impozabile au obligația să evidențieze valoarea rezultată ca urmare a efectuării tuturor ajustărilor de taxă. Pentru persoanele impozabile care au depășit, anterior datei de 1 martie 2025, plafonul de scutire de 300.000 de lei și nu au solicitat în termen înregistrarea în scopuri de TVA, ca urmare a depășirii plafonului, se aplică prevederile referitoare la înregistrare în vigoare începând cu 1 aprilie 2025.

EXCLUSIV Microsoft a venit să sprijine ANAF pentru controale mai bine țintite. Ministrul Finanțelor: Lucrăm și cu Banca Mondială. BNR, Babeș-Bolyai și ASE vor ajuta la estimarea GAP-ului de TVA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Microsoft a venit să sprijine ANAF pentru controale mai bine țintite. Ministrul Finanțelor: Lucrăm și cu Banca Mondială. BNR, Babeș-Bolyai și ASE vor ajuta la estimarea GAP-ului de TVA

Scutirea de TVA pentru operațiunile prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a) – b^1) din Legea nr. 227/2015, al căror fapt generator de taxă a intervenit anterior datei de 1 aprilie 2025, se aplică prin restituire, conform unei proceduri stabilite prin ordin al ministrului finanțelor, cu condiția ca restituirea să fie solicitată până cel târziu la data de 30 iunie 2025, inclusiv. Sumele restituite de la bugetul de stat se utilizează de către entitățile nonprofit sau de societățile deținute integral de entitățile nonprofit exclusiv pentru finanțarea achizițiilor de bunuri și/sau servicii destinate acelorași scopuri.

România a avut termen limită să transpună până la 31 decembrie 2024 și să aplice de la 1 ianuarie 2025 prevederile Directivei (UE) 2020/285 a Consiliului din 18 februarie 2020 de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește regimul special pentru întreprinderile mici și a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 în ceea ce privește cooperarea administrativă și schimbul de informații în scopul monitorizării aplicării corecte a regimului special pentru întreprinderile mici.

Înainte de a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de către Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

"Transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2020/285 va avea un impact favorabil asupra mediului de afaceri, întrucât, în noile coordonate, regimul de scutire pentru întreprinderile mici va permite și întreprinderilor mici stabilite în alt stat membru decât cel în care este datorată TVA să beneficieze de scutire, ceea ce va conduce la scăderea sarcinilor de conformare pentru întreprinderile mici. Astfel, persoanele impozabile stabilite în România vor avea posibilitatea să aplice regimul special de scutire pentru mici întreprinderi în alte state membre dacă cifra de afaceri a acestora nu depășește la nivel unional plafonul de 100.000 de euro și operațiunile efectuate în statul membru în care solicită aplicarea scutirii nu depășește plafonul de scutire aplicabil în statul membru respectiv", arată Ministerul Finanțelor.

EXCLUSIV Finanțele pregătesc o nouă rundă de împrumuturi prin obligațiuni pe piețele externe, înainte de alegeri. După consultări cu investitori japonezi vor fi lansate și noi oligațiuni Samurai CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele pregătesc o nouă rundă de împrumuturi prin obligațiuni pe piețele externe, înainte de alegeri. După consultări cu investitori japonezi vor fi lansate și noi oligațiuni Samurai

Modificări propuse

Având în vedere obligația de a transpune până la 31 decembrie 2024 și de a aplica începând cu 1 ianuarie 2025 prevederile Directivei (UE) 2020/285 și a Regulamentului (UE) nr. 904/2010, care reglementează posibilitatea întreprinderilor mici de a aplica regimul special de scutire și în alte state membre decât cel în care sunt stabilite, se propune implementarea unor reguli care vor permite persoanelor impozabile stabilite în România să solicite aplicarea regimului special pentru micile întreprinderi în alte state membre, respectiv persoanelor impozabile stabilite în alte state membre să solicite aplicarea regimului special pentru micile întreprinderi în România.

De asemenea, se propune transpunerea de prevederi în ceea ce privește cotele TVA, care vizează, în principal, modificarea normelor care reglementează locul prestării pentru activitățile/evenimentele care presupun prezență virtuală/sunt transmise pe internet sau sunt puse la dispoziție printr-o altă modalitate virtuală, pentru a se asigura impozitarea în statul membru de consum, astfel încât serviciile prestate unui client prin mijloace electronice să fie impozabile în locul în care clientul este stabilit, își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită.

Curtea de conturi constată - Dubla raportare a situațiilor financiare persistă în evidențele Ministerului Finanțelor CITEȘTE ȘI Curtea de conturi constată - Dubla raportare a situațiilor financiare persistă în evidențele Ministerului Finanțelor

Totodată, se propune modificarea Codului fiscal pentru a se evidenția ca România nu a făcut uz de opțiunea prevăzută de Directiva 2022/542, potrivit căreia statele membre pot aplica cote reduse de TVA pentru activitățile/evenimentele care presupun prezență virtuală/sunt transmise pe internet sau sunt puse la dispoziție printr-o altă modalitate virtuală.

În vederea compatibilizării legislației naționale cu prevederile Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA, având în vedere solicitarea adresată autorităților române de Comisia Europeană cu privire la furnizarea de informații referitoare la aplicarea cotei zero de TVA pentru operațiunile efectuate către entitățile nonprofit și către societățile deținute integral de către acestea, se propune eliminarea scutirilor de TVA cu drept de deducere aplicabile pentru operațiunile prevăzute la art. 294 lit. a) - b1) din Codul fiscal. De asemenea, se propune introducerea unor măsuri tranzitorii în vederea acordării posibilității persoanelor care au efectuat achiziții de bunuri și servicii pentru care fapt generator de taxă a intervenit în perioada în care a fost aplicabilă scutirea de TVA de a cere restituirea taxei aferente.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
plafon tva
ministerul finanțelor