Statul va confisca sumele depuse drept cauțiune în instanță de către companii care sunt ulterior radiate

Statul va confisca sumele depuse drept cauțiune în instanță de către companii care sunt ulterior radiate
scris 6 mar 2024

Statul va confisca sumele depuse drept cauțiune în instanță de către firme care ulterior sunt radiate, prevede un proiect de modificare legislativă adoptat de către Senat. Potrivit inițiatorilor, această măsură este necesară pentru cazurile în care sume constituite drept cauțiune nu au fost restituite, iar firma care a dpus suma a fost radiată, situație în care suma respectivă rămâne blocată în registrele de valori ale instanțelor judecătorești.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proiectul, inițiat de doi parlamentari USR, a fost adoptat de Senat și va fi trimis la Camera Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News

Modificare legislativă

Art.I La articolul 3 din Ordonanța Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 694 din 23 septembrie 2014, după alineatul (7), se introduce un nou alineat, alineatul 71 cu următorul cuprins:

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor sunt DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți CITEȘTE ȘI După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor sunt DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți

“(71) Cauțiunea consemnată la organelejudiciare a cărei restituire nu a fost solicitată până la radierea societății comerciale se consideră bun abandonat și trece în proprietatea statului“

Art. II În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul modifică și completează corespunzător Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanței Guvernului 14/2007, pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 694 din 23 septembrie 2014, cu modificările și completările ulterioare.

Argumente ale inițiatorilor

În temeiul dispozițiilor titlului XIV din Codul de procedură civilă, când legea prevede darea unei cauțiuni, suma datorată de parte cu acest titlu se stabilește de către instanță în condițiile legii și se depune la Trezoreria Statului, la CEC Bank sau la orice altă instituție de credit care efectuează astfel de operațiuni, pe numele părții respective, la dispoziția instanței sau, după caz, a executorului judecătoresc.

CONFIRMARE DOCUMENT Sticlele de vin, pregătite să fie eliminate din sistemul de garanție-returnare. RetuRO avertizează asupra efectelor negative CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DOCUMENT Sticlele de vin, pregătite să fie eliminate din sistemul de garanție-returnare. RetuRO avertizează asupra efectelor negative

Cauțiunea se restituie la cerere, după soluționarea prin hotărâre definitivă a cauzei unde aceasta a fost constituită și dacă efectele măsurilor pentru care cauțiunea a fost stabilită au încetat.

De asemenea, cauțiunea se restituie de îndată în situația în care partea interesată declară expres că nu dorește obligarea la despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin încuviințarea măsurii pentru care aceasta s-a depus și respectiv dacă în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii sau, după caz, de la data încetării efectelor măsurii pentru care cauțiunea a fost stabilită, partea îndreptățită nu formulează cerere pentru plata de despăgubiri.

Totuși, atât reglementările mai sus menționate dar și prevederile Ordonanței Guvernului nr.14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, nu stabilesc modalitatea de valorificare a cauțiunilor depuse de societățile comerciale care au fost radiate ulterior consemnării acestora.

Noi reguli pregătite pentru autorizarea de către primării a restaurantelor și serviciilor de alimentație publică. Documentele care vor fi solicitate. Pentru ce va putea primarul suspenda localurile CITEȘTE ȘI Noi reguli pregătite pentru autorizarea de către primării a restaurantelor și serviciilor de alimentație publică. Documentele care vor fi solicitate. Pentru ce va putea primarul suspenda localurile

Totodată, prin raportare la dispozițile art. 84 pct. 17 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr.3243/22.12.2022, situația norrnativã expusă mai sus a condus în mod inevitabil ca la nivelul instanțelor judecătorești sã existe consemnate în registrul de valori poziții nelichidate aferente cauțiunilor constituite de societăți comerciale care ulterior au fost radiate.

Astfel, având în vedere cadru normativ existent la momentul depunerii prezentei propuneri legislative, statul se află în imposibilitatea de a valorifica cauțiunile depuse de societățile comerciale care au fost ulterior radiate, fapt ce a determinat ca instanțele de judecată să nu aibă posibilitatea de a lichida pozițiile înregistrate în registrul de valori aferente acestei categorii de cauțiuni.

DOCUMENT ANAF vine cu precizări pentru noua Declarație unică. Formular schimbat. Noi reguli inclusiv pentru venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF vine cu precizări pentru noua Declarație unică. Formular schimbat. Noi reguli inclusiv pentru venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor

În acest context, prezenta propunere legislativă își propune să creeze cadrul normativ necesar valorificării cauțiunilor mai sus menționate de către stat, prin completarea dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr.14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
cautiune
instanta
companii
radiere
parlament