Proprietarii terenurilor vecine care nu se află în extravilan și au alte categorii de folosință, precum curți sau construcții, urmează să fie incluși în categoria preemptorilor de rang III la vânzarea terenurilor agricole din extravilan, conform unui proiect legislativ adoptat prin vot de către senatori.
Proiectul a fost inițiat de liderul grupului senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, și acum va fi transmis pentru vot final Camerei Deputaților.
De ce este important: Regulile de vânzare a terenurilor agricole, stabilite în 2014, au fost modificate în 2020 de Parlament, la inițiativa PSD, și au intrat în vigoare în octombriie 2020, dar cu unele derogări până la începutul anului 2021.
Prin modificările din 2020, proprietarii vecini au fost incluși în categoria preemptorilor de rang III, care cuprinde în prezent "proprietarii și/sau arendașii terenurilor agricole vecine cu trenul supus vânzării".
Potrivit inițiatorului proiectului legislativ, categoria proprietarilor terenurilor vecine a fost redusă la proprietarii terenurilor vecine agricole, flind ”excluși în mod nejustificat” proprietarii terenurilor vecine având alte categorii de folosință, precum curți sau construcții.
”O astfel de limitare a fost instituită fără o fundamentare în fapt și în drept. Din aceste considerente, se impune modificarea cadrului legal de reglementare a vânzarii terenurilor agricole situate în extravilan, prin clarificarea faptului că sunt preemptori proprietarii terenurilor vecine terenului supus vânzarii, indiferent dacă acestea sunt situate în extravilan sau intravilan și indiferent de categoria de folosință a acestora”, arată inițiatorul.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Reorganizarea ministerelor: Guvernul desființează instituții, Parlamentul le înființează la locCa urmare, conform proiectului, reformulat în comisii, în urma observațiilor Consiliului Legislativ, preemptori de rang III ar urma să fie ”proprietarii terenurilor aflate în intravilan sau extravilan, vecine cu terenul supus vânzării și/sau arendașii terenurilor agricole vecine cu terenul supus vânzării”.
”Este imperios necesară garantarea circulației juridice a terenurilor agricole situate în extravilan și exercitarea dreptului de preempțiune în condiții nediscriminatorii. Mai mult, restrângerea atributului dispoziției în limitele anumitor categorii de proprietari ai terenurilor vecine conduc (sic! - n.red.) la schimbarea regimului juridic al dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan și pot (sic! - n.red.) fi calificate drept măsuri de restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți contrare art. 53 din Constituția României”, arată inițiatorul.