Plata indemnizației pentru creșterea copilului nu va fi suspendată dacă persoana îndreptățită primeşte indemnizaţie ca membru al consiliilor de administraţie, calitate dobândită anterior solicitării indemnizației pentru copil, prevede un proiect legislativ inițiat de parlamentarii liberali și adoptat de senatori, în ciuda avizelor negative ale Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social.
Proiectul avea termen de adoptare tacită luna februarie a anului următor, dar reprezentanțoii puterii s-au grăbit să îl adopte.
De ce este important: În prezent legislația prevede că indemnizația pentru creșterea copilului se suspendă dacă beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Sunt exceptate de la prevedere:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
- persoanele care primesc diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu;
- persoanele care primesc indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de nivelul acestora;
- persoanele care realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 8 ori cuantumul minim al indemnizației.
CITEȘTE ȘI Ciolacu: Dacă hotărâm cotă unică, nu mai vii cu excepții... decât în cazuri excepționaleMai este bine de știut: În companiile de stat, membri consiliile de administrație sunt numiți de miniștri sau de către Guvern, iar la nivel local decizia aparține autorităților locale.
Acum, liberalii au constatat că: ”legiuitorul nu a prevăzut situaţia în care persoana îndreptăţită, la momentul solicitării concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului se află în exercitarea unui mandat de reprezentare într-un consiliu de administraţie”.
”Practic, prin solicitarea concediului şi indemnizaţiei, beneficiarul este obligat să îşi dea demisia dintr-o funcţie de reprezentare în cadrul unui consiliu de administraţie”, se arată îngrijorați aleșii liberali.
Pentru a remedia această situaţie, liberalii propun ca legislația în vigoare să fie completată cu situaţia particulară în care persoanelor care deţin o funcţie de reprezentare într-un consiliu de administraţie să nu li se suspende plata indemnizației de creștere a copilului, sub condiţia ca această calitate să fi fost dobândită anterior solicitării drepturilor şi până la finalizarea mandatului.
Liberalii susțin că o astfel de completare legislativă nu ar avea impact bugetar, în condiţiile în care ”situaţiile particulare descrise sunt foarte puţine”.
Cu toate acestea, din corelarea cu prevederile actuale ale legii, reiese că o astfel de situație se aplică membrilor de consilii de administrație cu venituri nete anuale mai mari de 8 ori decât nivelul indemnizației de creștere a copilului.
De asemenea, cum legea nu diferențiază (caz în care ar fi discriminatorie) între sectorul bugetar și cel privat, rezultă că prevederile s-ar aplica tuturor CA-urilor de companii, fie ele de stat sau private.
CITEȘTE ȘI PSD vrea neapărat impunerea duratei minime de 7 ani la contractele de arendă, în ciuda deciziei contrare a CCRObiecțiile Consiliului Legislativ și ale partenerilor sociali
Consiliul Legislativ a avizat negativ proiectul, arătând, în primul rând, că legislația prevede în prezent, în eventualitatea în care unul dintre părinți dorește să exercite în continuare mandatul de reprezentare în cadrul consiliului de administrație, posibilitatea ca celălalt părinte să beneficieze de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului.
Totodată, Consiliul arată că ”persoanele care exercită un mandat de reprezentare în cadrul unui consiliu de administrație nu se aflã in situații analoage cu persoanele care lucrează în baza unui contract individual de muncă, ce presupune conform art. 112 alin. (1) din Codul Muncii că 'Pentru salariații angajați cu normă întreagă durata normală a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe săptămână'.”
De asemenea, Consiliul Economic și Social (CES), care reunește patronatele și sindicatele, arată că nu se justifică diferențierea acestei categorii față de altele.
Mai mult, potrivit patronatelor și sindicatelor, ”excepția prezentată în propunerea legislativă vine în contradicție cu măsurile fiscal-bugetare de austeritate”.
Proiectul va fi transmis acum deputaților pentru dezbatere și vot final.