Majoritatea de guvernământ a respins, prin vot în Senat, proiectul care prevede ca toți salariații să aibă dreptul la o zi liberă, plătită, cu ocazia zilei de naștere. Proiectul a fost inițiat de liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, alături de colegii săi senatori din PNL, și acum va fi transmis pentru dezbatere și vot final deputaților.
O astfel de inițiaitivă a mai fost propusă, fără succes, în 2016. Astfel, proiectul respectiv prevedea majorarea duratei minime a concediului de odihnă de la 20 la 25 de zile lucrătoare, din care ”o zi este pentru sărbătorirea zilei de naștere a angajatului”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul Ciucă se opune adoptării acestei inițiative legiuslative.
”Considerăm că iniţiativa legislativă ar putea conduce la serioase sincope în activitatea angajatorilor atât din mediul public, cât şi cel privat, întrucât se pot genera situaţii în anumite perioade în care majoritatea angajaţilor unei structuri să se prevaleze de acordarea acestui drept”, arată Executivul, care adaugă că proiectul nu acoperă situaţiile în care ziua de naştere poate să coincidă cu repausul săptămânal sau cu o altă zi de sărbătoare legală.
În cadrul Consiliului Economic și Social, sindicatele au fost de acord cu noua zi liberă, în timp ce patronatele au avizat nefavorabil proiectul.
CITEȘTE ȘI Proiect al actualei puteri: Verificarea la domiciliu, cu poliția, a celor care sunt în concediu medical. Cine nu deschide ușa rămâne fără bani”Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi își serbează ziua de naștere, contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta își desfășoară activitatea, de stat sau privat. (...) Un salariat motivat va contribui activ Ia cresterea eficienției organizației repective. (...) Ziua de naștere este un eveniment, anual, în viața în fiecăruia dintre noi, și trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-și petrece această zi așa cum își dorește. Singur, cu familia ori cu prietenii”, arată inițiatorii proiectului.
Aceștia mai susțin că predictibilitatea oferită salariatului prin a cunoaște faptul că va avea o zi liberă de ziua Iui de naștere, dacă aceasta va fi, de exemplu, în ziua premergătoare sau imediat următoare perioadei de repaus săptămânal, îi poate oferi posibilitatea de achiziționa servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment într-o altă localitate.
CITEȘTE ȘI Schimbare importantă a Codului Rutier, avizată: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice”Prin cheltuielile astfel făcute- avem în vedere aici cele pentru transport, servicii de alimentație publică, intrări la obiective turistice, muzee etc. - este clar că se va contribui la încasările, din taxe și impozite, Ia bugetul de stat ori cel local”, sunt alte argumente în sprijinul proiectului.
Inițiatorii citeză, în sprijinul propunerii, și date Eurosts, conform cărora ”angajații din România au fost pe primul loc în UE Ia numărul orelor lucrate pe săptămână în 2020”.