Comisia de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a adoptat un raport suplimentar prin care a eliminat obligația ca salariile și alte venituri să fie plătite obligatoriu pe card. În schimb, salariații vor avea dreptul să primească banii în cont, iar angajatorii vor trebui să se conformeze.
Comisia de buget, finanțe și bănci a rediscutat Proiectul de lege privind creșterea incluziunii financiare, care modifică mai multe legi în vigoare, după ce unul dintre amendamentele adoptate anterior ar fi restrâns drastic drepturile populației de a încasa venituri, în special salarii, în numerar, ceea ce a stârnit o reacție publică. Astfel, salariații și beneficiarii de asistență socială cu venituri lunare de până la 60% din salariul mediu brut pe țară, ceea ce corespundea unui prag de 2.400 de lei net, erau obligați să încaseze banii doar în contul bancar.
Inițiatorul George-Cristian Tuță (PNL) a solicitat retrimiterea proiectului la comisii pentru a elimina amendamentul introdus chiar de el anterior, după cum Profit.ro a anunțat în exclusivitate.
”Unul din puncte a avut o atenție deosebită în ultima perioadă”, spune Tuță. ”Nu au fost discuții despre interzicerea numerarului!”, insistă deputatul liberal, care adaugă că a insistat pe eliminarea comisioanelor.
În noua formă stabilită de comisia de raport, se precizează că angajații au dreptul să primească sumele cuvenite prin mijloace de plată fără numerar.
”Ne dorim să eliminăm obligația aceasta de a plăti peste o anumită sumă a salariului fără numerar, într-un drept al beneficiarilor de plăți în România, fie că e vorba de salariu sau de alte venituri... să aibă dreptul să solicite plata fără numerar.”, spune Tuță, care adaugă că cei care doresc să primească banii cash vor putea să o facă în continuare, dar că angajatorii vor fi obligați să-i plătească în contul bancar, dacă li se solicită acest lucru, și că în prezent nu există nicio obligație pentru angajator privind plata pe card. ”Azi, dacă vrei să primești salariul pe card, e la latitudinea angajatorului”, arată Tuță.
Claudiu Năsui (USR), unul dintre deputații care au criticat forma proiectului de lege votată anterior de Comisie, spune că modificare de acum ”e de mare bun simț”. În ședințele precedente, USR a propus un amendament prin care angajatorii să poată opta pentru plata cash în limita a 4.000 de lei pe lună, însă acesta a fost respins, inclusiv la solicitarea reprezentantului MasterCard.
Florin Roman (deputat PNL), fost ministru, a cerut ca băncile să fie obligate să aibă bancomate și în zonele rurale, dacă tot se discută despre plata salariilor pe card.
”Dacă nu există bancomate, POS-uri, internet într-o comună, dacă suntem în cazul acela nefericit, oamenii vor primi în continuare cash. Înainte era o formă mai restrictivă, acum e o formă mai laxă, mai liberală”, spune Năsui.
Cosette Chichirău (USR) obține confirmarea de la colegii de comisie privind efectele amendamentului. ”Eu înțeleg ca angajatorii nu au dreptul să refuze - dacă optez să încasez banii pe card, angajatorul nu mă poate refuza”.
Un deputat al AUR consideră, însă că în spatele inițiativei sunt lucruri nedeclarate: ”Nu cred că ar trebui să luăm în discuție dreptul unei persoane de a încasa așa cum dorește, inclusiv în numerar. Și nu cred că trebuie să legiferăm noi dreptul acesta, este un drept natural, pe care nimeni nu l-a contestat până acum. De ce se pune în discuție acum această problemă? Pentru că cineva are intenția de a-l restrânge (...) Nu cred că trebuie să le dăm prin lege dreptul oamenilor de a încasa în numerar sau cum doresc salariul. Am ajuns într-o situație în să ne justificăm că nu am avut nicio intenție, deși intențiile ar trebui să fie cel puțin declarate dacă nu aparțin inițiatorilor!”, spune deputatul AUR Radu Vicențiu Grădinaru.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea care urma să interzică plata salariilor cash, întoarsă la comisii. Inițiatorii renunță la obligația plății pe card, înlocuind-o cu drept al salariatului de a optaAmendamentul a trecut cu 21 de voturi pentru și 2 abțineri, iar raportul suplimentar a fost adoptat în unanimitate. Proiectul urmează să fie trimis pentru vot în plenul Camerei Deputaților, după ce noul raport va fi confirmat de Comisia de industrie.
Restul modificărilor aduse de proiectul de lege pot fi citite aici.
Într-o opinie publicată astăzi, deputatul PNL George-Cristian Tuță își explică decizia de a-șii amenda proproiul proiect, renunțând la obligarea prin lege a oamenilor să încaseze salarii doar pe card: "Ce am pierdut temporar din vedere și am regăsit cu ajutorul votanților mei era un lucru simplu: libertatea de a alege. Și le mulțumesc pentru lecția de reprezentativitate predată, chiar dacă fără intenție. Când dorința de libertate depășește dorința de bunăstare, înseamnă că prima reprezintă o prioritate mai mare decât cea de-a doua. Și nu este dreptul nimănui să presupună cu privire la libertatea de alegeri a unui concetățean. Vestea bună este că în prezența libertății, bunăstarea nu are cum să rămână prea mult timp departe. Îmi amendez astăzi proiectul de lege privind incluziunea, adăugând libertatea fiecăruia de a alege dacă folosește cash, bani electronici sau orice combinație dintre cele două. Așa cum inspirat îmi sublinia un colaborator deunăzi, nu e important ce vrea un parlamentar, e important ce vor oamenii".
Tuță consideră că simbolistica libertății de a alege este cu atât mai puternică astăzi, de 9 mai: "Sunt liniștit pentru că știu că libertatea nu a produs niciodată în istorie consecințe negative pentru un popor. Și apropo de istorie, cred că ne-a pus de multe ori în ipostaza de a (ne) întreba: ce valorează mai mult într-o democrație sănătoasă: obligațiile, drepturile sau libertățile? Un detaliu important: libertatea trebuie să se manifeste și la celălalt capăt al ideii: orice om alege să primească salariul sau pensia pe card să fie liber să se poată bucura de acest drept. Cetățeanul trebuie să aibă dreptul de a solicita să iasă din bula cash și să fie conectat la economia și facilitățile anului 2023."