Dezvoltatorii de proiecte rezidențiale ar urma să fie scutiți o perioadă de plata impozitului pe clădirile construite, astfel încât să poată vinde proprietățile înainte să fie nevoiți să achite acest impozit, prevede un proiect legislativ inițiat în Parlament de către senatori și deputați ai formațiunii politice AUR. Un al doilea proiect prevede ca firmele care furnizează statului bunuri și servicii să aibă de plată TVA aferentă doar la momentul la care își încasează banii de la stat, având în vedere numărul mare de cazuri în care acestea încasează banii cu întârzieri. Astfel, sistemul de TVA la încasare, care acum se aplică, prin opțiune, firmelor cu afaceri anuale sub 4,5 milioane de lei, ar deveni disponibil tuturor firmelor care emit facturi către stat.
Primul proiect este inițiat de 30 de senatori și deputați ai AUR, iar al doilea de 29.
Scutirea dezvoltatorilor imobiliari de impozitul pe clădirile construite
"Prezenta propunere legislativă se referă la corectarea unei situații atipice, respectiv amânarea în anumite condiții a plății impozitului pe construcțiile noi de către dezvoltatorii imobiliari până cel târziu la 31 decembrie a anului urmator celui în care s-a efectuat recepția clădirii.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul lansează riposta împotriva israelienilor de la Plaza Centers și cere despăgubiri pentru Casa RadioAcestă prevedere privind scutirile de la plata impozitului se aplică deja la dealerii de autovehiculele second-hand, respectiv pentru autovehiculele care sunt înregistrate ca stoc de marfă și nu sunt utilizate în folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing.
Plata impozitului pe clădiri de către dezvoltatorii imobiliari imediat după efectuarea procesului verbal de recepție a acestora nu este o cheltuială cu caracter economic, deoarece în cazul construcțiilor noi de locuințe, beneficiarul real este viitorul proprietar, care la momentui transferului de proprietate acesta ar trebui în mod firesc să-și asume valoarea impozitului pe locuință.
Raportându-ne la situația actuală a economiei, este impetuos necesar ca legislația să vină în ajutorul dezvoltatorilor imobiliari prin creare a de facilități fiscale, respectiv prin scutirea de impozitul pe construcțiile noi, pe o perioadă determinată, respectiv pana la 31 decembrie a anului urmator celui în care s-a efectuat recepția clădirii", arată parlamentarii AUR.
CITEȘTE ȘI Proprietarul Saks va cumpăra retailerul de lux Neiman Marcus, într-o tranzacție de 2,65 miliarde de dolariÎn perioada în care dezvoltatorii sunt scutiți de impozit, ar avea timp să vândă propritățile.
Proiectul depus de AUR în Parlament
Companiile care au de încasat bani de la stat să plătească TVA aferentă contractelor abia la momentul la care își încasează banii
O a doua inițiativă legislativă a AUR prevede ca firmele care furnizează statului bunuri și servicii, să poată aplica sistemul de TVA la încasare, TVA să devină exigibilă la momentul la care firma încasează banii.
CITEȘTE ȘI Înăsprirea prevederilor referitoare la șoferii care urcă drogați la volan. Premierul anunță că se va aplica după ce România va cumpăra aparate de testareSistemul respectiv este acum limitat la firme cu afaceri anuale sub 4,5 milioane de lei, dar noua propunere ar presupune ca acesta să devină disponibil tuturor firmelor care emit facturi statului.
Măsura ar trebui să protejeze firmele în situațiile în care livrează statului bunuri și servicii, dar li se face plata cu întârzieri semnificative, și ar trebui să responsabilizeze statul la plată.
CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Probabil că undeva în octombrie o să avem o primă variantă a Planului Urbanistic General"În relația comercială B2G (business to government) care presupune achizițiile publice de bunuri și servicii, taxa pe valoare adaugată (TVA) să fie colectată și plătită către bugetul de stat la momentul în care statui își onorează obligația de plată către furnizor. Din practică, s-a observat ca statul, în mare a majoritate a cazurilor, nu își îndeplinește la termenul stabilit prin contract obligațiile de plată a bunurilor și serviciilor primite, astfel este necesar și echitabil ca statul să nu colecteze TVA de la contribuabili, înainte ca acesta să plătească contravaloare bunurilor și serviciilor primite", potrivit parlamentarilor AUR.