Guvernul a decis prin ordonanță de urgență prelungirea până la 30 iunie 2024 a măsurilor de restricționare a importurilor de cereale și semințe din Ucraina adoptate în toamnă, care urmau să expire la sfârșitul lui 2023 și care prevăd că aceste importuri pot fi efectuate numai pe bază de licență acordată de stat în anumite condiții stricte, și a introdus pe lista mărfurilor ucrainene supuse acestei reglementări și făina și zahărul.
Astfel, pe lângă importurile de grâu, meslin, porumb și semințe de rapiță și floarea soarelui din Ucraina, vor fi restricționate și cele de făină de grâu și meslin, de zahăr din trestie sau din sfeclă și de zaharoză chimic pură, în stare solidă, din țara vecină. Toate restricțiile vor fi în vigoare până la jumătatea anului viitor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Inițial, textul proiectului de ordonanță prevedea prelungirea restricțiilor pe tot parcursul anului viitor, până la 31 decembrie 2024, însă în cele din urmă s-a decis menținerea acestora doar până la 30 iunie.
″Avem astăzi o veste bună și pentru fermierii români. Guvernul va prelungi până la 30 iunie 2024 măsurile care implică sistemul de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole și vom adăuga pe această listă două noi produse, respectiv făina și zahărul. Este o decizie importantă prin care vom proteja fermierii români și locurile de muncă din acest sector″, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în debutul ședinței de Guvern.
În nota de fundamentare a OUG se arată că, din cauza prețurilor mici la făină și zahăr practicate de furnizorii externi, operatorii economici din România au efectuat importuri masive, în detrimentul produselor locale.
″Cantitatea de făină de grâu sau de meslin importată, în perioada ianuarie – august 2023, a fost de 6.806,67 tone, față de aceeași perioadă de referință a anului 2022, în care importurile din Ucraina au fost de 535,13 tone, înregistrându-se o creștere deosebită a cantităților de făină importate din Ucraina, ceea ce afectează activitatea procesatorilor din industria morăritului, care nu își pot valorifica produsele cel puțin la prețul de producție, precum și activitatea fermierilor, care nu își pot vinde grâul aflat în depozite către industria morăritului, producția anului 2023. În sectorul zahărului, cantitatea importată, în perioada ianuarie – august 2023, a fost de 84.633 tone, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, când s-au importat 12.000 tone, creșterea importurilor fiind semnificativă, cu consecinte imediate și ireversibile privind cultura și procesarea sfeclei de zahăr.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT CONFIRMARE Guvernul îngheață încă 6 luni tarifele RCA, doar ușor ajustate. Situație de criză. Calcul special de despăgubire la accidentImporturile masive de făină de grâu și zahăr din Ucraina pe piața din România și prețurile mici ale acestora, comparativ cu media prețurilor în Uniunea Europeană, au dus la nemulțumiri în rândul fermierilor care au cultivat grâu și sfeclă de zahăr și care nu își pot valorifica produsele la prețul de producție, sunt necesare măsuri de protejare a productiei interne. Totodată, este necesară menținerea în activitate a fabricilor procesatoare și a locurilor de muncă, prin producerea zahărului și a făinii în unitățile economice din România, prin obținerea de produse de calitate și cu valoare economică adăugată, ceea ce contribuie la creșterea veniturilor fermierilor și a procesatorilor″, se menționează în document.
Potrivit sursei citate, la nivel european, asociațiile europene profesionale ale fermierilor și procesatorilor de sfeclă de zahăr, Confederația Internațională a Producătorilor de Sfeclă Europeană și Asociația Europeană a Producătorilor de Zahăr au atras atentia Comisiei Europene asupra distorsiunilor din piață si efectelor negative asupra producției europene, care vor apărea ca urmare a exportului masiv, fără taxe vamale, de zahăr alb cu origine Ucraina.
CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai scump panettone din lume, acoperit în aur și diamante, costă 700.000 de euroCa urmare a modificării de astăzi, legislația prevede că importurile de grâu, meslin, porumb, semințe de rapiță și floarea soarelui, făină de grâu și meslin, zahăr din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă, din Ucraina, pot fi efectuate numai pe baza unui acord de punere în liberă circulație și utilizare în/pe teritoriul României, emis operatorilor economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfășoară activități în următoarele sectoare economice: a) 1041 - Fabricarea uleiurilor și grăsimilor; b) 1061 - Fabricarea produselor de morărit; c) 1091 - Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă; d) 014 - Creșterea animalelor; e) 107 - Fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase; f) 1081 – Fabricarea zahărului.
Acordul se emite de către structura cu atribuții în domeniul comerțului din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, minister de resort, pentru cantitatea stabilită fiecărui operator economic în baza cererii aprobate.
Operatorii economici care desfășoară activități în sectoarele economice menționate și care intenționează să efectueze un import trebuie să solicite în scris ministerului de resort emiterea acordului, printr-o cerere însoțită de următoarele documente: a) copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal dacă cererea este depusă prin reprezentant legal/împuternicit, certificată pentru conformitate cu originalul; b) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, certificată pentru conformitate cu originalul; c) copie a certificatului constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului, certificată pentru conformitate cu originalul; d) documente relevante considerate utile de către operatorul economic, respectiv dovada de origine a produselor agricole și facturi de achiziție; e) o declarație pe propria răspundere privind stocurile de produse care fac obiectul solicitării, existente la data declarației, însoțită de documente contabile justificative.
CITEȘTE ȘI VIDEO Primul camion de asfalt pe lotul 3 al Autostrăzii Bucureștiului. Amenințări însă cu reziliereaDupă depunerea documentelor, se efectuează următoarele verificări: a) reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală efectuează verificarea înregistrării în contabilitate a documentelor privind stocurile și încheie un document în acest sens;b) reprezentanții ministerului de resort verifică capacitățile de producție/procesare ale operatorilor economici, calculează necesarul de materie primă pentru următoarele 6 luni și încheie un proces-verbal; c) reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor verifică efectivele de animale deținute de operatorul economic și înregistrate în Registrul național al exploatațiilor, calculează consumurile la nivelul efectivului de animale pe o perioadă de 6 luni și încheie un document în acest sens.
Operatorul economic are obligația să furnizeze Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor o probă a produsului agricol cu origine din Ucraina, ce va face obiectul importului.În urma analizării probei, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor eliberează certificatul de calitate din punctul de vedere al respectării normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor și îl transmite Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Documentele se transmit ministerului de resort, care comunică operatorului economic acordul privind cantitatea pe care o poate importa.
CITEȘTE ȘI Dosarul DNA despre Ferma Dacilor închis în martie va fi redeschisÎn vederea emiterii acordului, în cadrul ministerului de resort se înființează o comisie, ca organism deliberativ, fără personalitate juridică, aprobată prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, în următoarea componență: a) un reprezentant al Agenției Naționale de Administrare Fiscală; b) un reprezentant al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor; c) un reprezentant al Autorității Vamale Române; d) un reprezentant al ministerului de resort; e) un reprezentant al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Comisia are următoarele atribuții principale: a) verificarea documentelor; b) prezentarea de propuneri ministerului de resort privind emiterea acordului; c) analizarea aplicării măsurilor de anulare a acordului.
Acordul are valabilitate până la epuizarea cantității prevăzute în acesta, în conformitate cu datele din evidențele Autorității Vamale Române privind cantitățile importate. Condițiile care au stat la baza emiterii acordului trebuie menținute pe durata de valabilitate a acestuia. Titularul acordului este obligat să declare ministerului de resort, în scris, în termen de cel mult 10 zile, orice modificare față de datele înscrise în cererea de emitere a acordului, în documentele anexate, precum și în acord, apărute ulterior eliberării acestuia. Acordul poate fi utilizat numai de titularul acestuia, în scopurile pentru care a fost eliberat, cu respectarea limitelor și a condițiilor prevăzute în acesta, neputând fi folosit ca document de bonitate în relațiile comerciale.