Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care suspendă din nou o serie de sancțiuni aplicate pentru abateri la utilizarea sistemului e-Transport. Decizia a fost luată pentru a răspunde semnalelor primite din partea mediului de afaceri și cerințelor de a oferi timpul necesar pentru implementarea și testarea sistemelor interne specifice e-Transport.
Aceste sancțiuni au mai fost amânate, prin decizie adoptată spre finalul anului trecut, iar suspendarea respectivă a expirat la 31 martie 2025. Guvernul a decis abia azi o nouă suspendare până la 31 decembrie 2025.

Deși ordonanța (în varianta proiect postată pe site-ul Guvernului) nu prevede explicit aplicare de la 1 aprilie, ci doar suspendarea până la 31 decembrie, Guvernul a anunțat acum, prin comunicat, că decizia se aplică începând cu 1 aprilie, deci retroactiv pentru perioada 1 aprilie-momentul intrării în vigoare a ordonanței adoptate azi.
"Pentru a oferi timpul necesar adaptării și implementării soluțiilor tehnologice, a fost prelungită, de la 1 aprilie 2025 până la sfârșitul acestui an, perioada în care nu vor fi stabilite contravenții și nu vor fi aplicate sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor menționate anterior", afirmă Guvernul.
Trebuie precizat că, cel mai probabil, în această perioadă rămasă fără acoperire, 1 aprilie 2025 - data de publicare în Monitorul Oficial a ordonanței de astăzi, nu s-au aplicat amenzi pentru abaterile menționate.

Astfel, prin Ordonanța de Urgență adoptată astăzi se prelungește, până la 31 decembrie 2025, perioada în care se suspendă stabilirea drept contravenție și sancționarea nerespectării de către operatorul de transport rutier, respectiv de către conducătorul vehiculului de transport, a obligațiilor referitoare la:
- echiparea vehiculelor de transport cu dispozitive care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie prin satelit ;
- asigurarea transferului datelor curente de poziționare a vehiculului de transport și, respectiv, de pornire/oprire a dispozitivului de poziționare.
În practică au fost întâmpinate probleme din perspectiva preluării coordonatelor GPS de la transportatori, generate de multitudinea de soluții tehnice folosite de către aceștia.