Comercializarea băuturilor în ambalaje nereutilizabile pentru care nu este percepută garanția de 50 bani, respectiv fără marcajul sistemului de garanție-returnare (SGR), va fi permisă până la sfârșitul acestui an, conform unei hotărâri adoptate de Guvern și anunțate anterior de Profit.ro. Executivul amână astfel cu 6 luni termenul limită stabilit anterior pentru comercializarea băuturilor în ambalaje cu sigla SGR.
De ce este important: Începând cu 30 noiembrie 2023, a intrat în vigoare sistemului de garanție-returnare (SGR), prin care românii achită o garanție de 50 de bani pentru fiecare ambalaj din sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 și 3 litri. Aceste ambalaje sunt marcate cu sigla ”Ambalaj cu garanție", indicând eligibilitatea lor pentru sistem. Recuperarea garanției este posibilă doar pentru aceste ambalaje etichetate corespunzător.
De asemenea important: Tot anul trecut, când Guvernul Ciolacu a anunțat că nu mai amână intrarea în vigoare a SGR, a fost redus și termenul de introducere pe piață/comercializare a produselor ambalate fără marcaj SGR, prin modificarea datei limită pentru comercializare/introducere pe piață, din 31 decembrie 2024 în 30 iunie 2024.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Guvernul va majora partea neimpozabilă din salariul minim. Punctul de amendă, înghețatDupă cum a relatat însă Profit.ro, între timp SGR a ajuns în instanță, iar cel mai mare producător român de băuturi cere suspendarea sistemului.
Acum, Guvernul arată că tot mai multe firme au solicitat extinderea termenului limită de comercializarea a ambalajelor care nu intră în SGR.
”Având în vedere multiplele solicitări de anulare/modificare a dispozițiilor art. 10 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, astfel cum acestea au fost modificate prin Hotărârea Guvernului nr. 1075/2023, venite din partea operatorilor economici, se impune introducerea unui termen rezonabil de introducere pe piată și comercializare a produselor în ambalaje fără marcaj SGR”, arată Executivul.
Mai mult, Guvernul vorbește chiar de riscul ”destabilizării economiei”.
”Luând în considerare complexitatea sistemului și dificultățile operatorilor economici de a se adapta la realitățile economice și dinamica relațiilor de afaceri din societate, semnalate MMAP (Ministerul Mediului - n.red.), a devenit mai mult decât necesar modificarea termenului impus prin Hotărârea Guvernului nr. 1075/2023, pentru a nu pericilita nu doar unele întreprinderi, ci pentru a nu duce la destabiliza (sic! - n.red.) economiei naționale întregi”, susțin guvernanții.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul trebuie să achite în maximum 48 ore despăgubiri de zeci de milioane euro către ″regenerabili″. A fost avertizat că, în caz contrar, bunuri ale sale sau ale companiilor de stat pot fi executate silit. Maratonul Energiei, pe 12 iunieCa urmare, Guvernul revine la termenul inițial prevăzut în 2021, privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, astfel că stocurile respective vor putea fi introduse pe piață, respectiv comercializate, cel târziu până la data de 31 decembrie 2024, dată după care introducerea acestora pe piața națională, respectiv comercializarea lor este interzisă.