Clarificări la obligațiile fiscale legate de chirii, adoptate în primă etapă

Clarificări la obligațiile fiscale legate de chirii, adoptate în primă etapă
scris 12 feb 2024

Senatorii au adoptat, prin vot în plen, o serie de clarificări de natură tehnică privind veniturile din chirii, în contextul în care de la 1 ianuarie a fost introdusă obligația plătitorilor persoane juridice sau alte entități, care au obligația de a conduce evidentă contabilă, de a calcula, declara și vira impozitul pe venit. Clarificările, propuse de Ministerul Finanțelor și asumate de senatori, vizează plățile făcute în avans până la 31 decembrie 2023, precum și cazurile de plată exclusiv în natură sau de utilizare a garanției pentru plata chiriei.

Începând cu 1 ianuarie 2024, în cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidentă contabilă, calculul, declararea și virarea impozitului pe venit revine plătitorilor de venit.

Urmărește-ne și pe Google News

Propunerile de mai jos au fost transmise, ca amendamente, de către Ministerul Finanțelor și au fost adoptate acum în Senat. 

ANAF pregătește vânzarea la licitație, similar cu terenuri și mașini, a creanțelor bugetare datorate de debitorii în insolvență CITEȘTE ȘI ANAF pregătește vânzarea la licitație, similar cu terenuri și mașini, a creanțelor bugetare datorate de debitorii în insolvență

Normă pentru avans plătit până la 31 decembrie 2023

Se propune o normă tranzitorie de clarificare a regimului fiscal aplicabil, precum și a obligațiilor de declarare, calcul și plată a impozitului pe venit în cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din Închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, în situația în care chiria, aferentă unei perioade contractuale ulterioare datei de 1 ianuarie 2024, a fost plătită în avans până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv. În acest caz se propune ca obligația de declarare, calcul și plată a impozitului pe venit să revină proprietarului, uzufructuarului sau altor deținători legali pentru fiecare an fiscal corespunzător perioadei contractuale.

După articolul LXI se introduce un nou articol, art. LXI1, cu următorul cuprins:

”LXI1. (1) în situația în care veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, au fost încasate în avans, până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv și sunt aferente unei perioade contractuale ulterioare datei de 1 ianuarie 2024, proprietarii, uzufructuarii sau alți deținători legali, au obligația stabilirii impozitului pe venit prin completarea declarației prevăzută la art. 122 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare și aplică următoarele reguli:
a) venitul brut reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părți, primite în avans, pentru fiecare an fiscal corespunzător perioadei contractuale;
b) venitul net anual se stabilește prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut;
c) impozitul pe venit se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an fiscal următor celui pentru care a fost Încasat venitul;
d) completează și depun declarația prevăzută la art. 122 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an fiscal următor celui pentru care a fost încasat venitul.
(2) La încadrarea în plafonul anual de cel puțin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, după caz, prevăzut la art. 170 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare în cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, încasate de proprietar, uzufructuar sau alt deținător legal în avans, până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv și aferente unei perioade contractuale ulterioare datei de 1 ianuarie 2024, se ia în calcul venitul net stabilit potrivit alin. (1) corespunzător fiecărui an fiscal pentru care a fost încasat venitul.”

PREMIERĂ Câștigul salarial mediu net a depășit un plafon CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Câștigul salarial mediu net a depășit un plafon

Normă pentru venituri în natură din cedarea folosinței bunurilor

Având în vedere faptul că începând cu 01 ianuarie 2024 în cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidentă contabilă, calculul, declararea și virarea impozitului pe venit revine plătitorilor de venit, s-a identificat necesară clarificarea acestor obligații în situația în care plata chiriei se face exclusiv în natură.

De asemenea, se propune clarificarea obligației de calcul, declarare și plată și în situația în care sumele plătite de chiriaș cu titlu de garanție sunt utilizate pentru plata chiriei stabilite prin contract. Astfel, se propune ca în aceste situații obligațiile de stabilire a venitului net anual, de calcul, declarare și plată a impozitului revin proprietarului, uzufructuarului sau altui deținător legal. Măsura are în vedere faptul că în aceste situații plătitorul de venit se află în imposibilitatea reținerii la sursă a impozitului pe venit.

La art. LIII punctul 64 după alineatul (7) al articolului 841 se introduc două noi alineate, alin. (8) și (9) cu următorul cuprins:

La art. LIII punctul 64 după alineatul (7) al articolului 841 se introduc două noi alineate, alin. (8) și (9) cu următorul cuprins:

"(8) Prin excepție de la prevederile alin. (3) - (6), în situația în care venitul brut este plătit exclusiv în natură, precum și în cazul sumelor reprezentând garanție utilizată pentru plata chiriei stabilită prin contract, proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal are obligația să stabilească venitul net anual prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut, precum și obligațiile de calcul, declarare și plată a impozitului pe venit.

(9) Persoanele juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă declară veniturile prevăzute la alin. (8) în declarația informativă prevăzută la art. 132 alin. (2) aferentă anului în care au fost realizate veniturile.”

GALERIE FOTO Un român a cumpărat un avion al lui Ovidiu Tender, scos la licitație de ANAF, și îl va transforma în locuință. Avion transportat pe șosea spre casă, mai multe semafoare și semne de circulație au fost scoase CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Un român a cumpărat un avion al lui Ovidiu Tender, scos la licitație de ANAF, și îl va transforma în locuință. Avion transportat pe șosea spre casă, mai multe semafoare și semne de circulație au fost scoase

La art. Llll punctul 84, alineatul (24) al articolului 133 se modifică și va avea următorul cuprins:

”(24) Pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor aferente anilor fiscali anteriori anului 2024, obligațiile fiscale sunt cele în vigoare în anii fiscali respectivi. Pierderea reportată, necompensată, precum și pierderea fiscală Înregistrată în anul fiscal 2023, reprezintă pierdere definitivă a contribuabilului.”

Votul final asupra acestor clarificări va fi dat în Camera Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
chirie
impozit
cedarea folosintei bunurilor
ministerul finantelor