Burduja vrea exceptarea de la regulile achizițiilor sectoriale pentru echipamente, piese de schimb, servicii de lucrări și întreținere necesare turbinelor eoliene. ”Funcționarea parcurilor eoliene deținute de stat, în pericol!”

Burduja vrea exceptarea de la regulile achizițiilor sectoriale pentru echipamente, piese de schimb, servicii de lucrări și întreținere necesare turbinelor eoliene. ”Funcționarea parcurilor eoliene deținute de stat, în pericol!”
scris 2 iul 2024

Achiziţiile de echipamente şi piese de schimb pentru turbinele eoliene de la producătorii acestora, servicii de întreţinere preventivă şi corectivă, precum şi execuţia de lucrări - activităţi ce pot fi efectuate doar de către producătorii turbinelor eoliene şi care contribuie la securitatea energetică a Românie - vor fi exceptate de la prevederile legale privind achiziţiile sectoriale.

De asemenea, va fi exceptată orice altă achiziţie de mijloc fix pentru operatori economici din sectorul energetic care deservesc infrastructurilor critice naţionale şi/sau care, prin activitatea desfăşurată, contribuie la realizarea securităţii energetice a României, parte componentă a securităţii naţionale, prevede un proiect legislativ inițiat, în calitate de deputat, chiar de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 

Guvernul a strecurat în modificările la e-TVA și permisiunea ca instituțiile publice să cumpere automobile hibride din bugetele proprii. Prețul maxim permis CITEȘTE ȘI Guvernul a strecurat în modificările la e-TVA și permisiunea ca instituțiile publice să cumpere automobile hibride din bugetele proprii. Prețul maxim permis

De ce este important: Conform legislației în vigoare privind achizițiile sectoriale, entitatea contractantă are obligația publicării unui anunț de participare și/sau de atribuire în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în cazul achizițiilor a căror valoare estimată, fără TVA, este egală sau mai mare decât următoarele praguri valorice: a) 2.186.559 lei, pentru contractele sectoriale de produse și de servicii, precum și pentru concursurile de soluțiib) 27.334.460 lei, pentru contractele sectoriale de lucrări.

Sub aceste praguri pot exista însă proceduri de atribuire directă sau proceduri proprii stabilite de entitatea contractantă.

DECIZIE Derogare de la Legea construcțiilor pentru panouri fotovoltaice amplasate pe suprafețele amenajărilor piscicole de stat CITEȘTE ȘI DECIZIE Derogare de la Legea construcțiilor pentru panouri fotovoltaice amplasate pe suprafețele amenajărilor piscicole de stat

Inițiatorul proiectului arată că exceptarea se intemeiazã pe necesitatea protejării intereselor esențiale ale securității nationale, așa cum este prevăzut in Directiva nr. 25/2014 privind achizițiile publice. Art. 24 din această directivă prevede că anumite contracte pot fi exceptate de la regulile obișnuite de achiziție publică dacă protecția intereselor esențiale de securitate ale unui stat membru nu poate fi garantată prin alte măsuri mai puâin invazive.

Sebastian Burduja arată că din activitățile de administrare derulate de entitățle contractante deținătoare de parcuri eoliene, din experiența acestora a rezultat că ”marile corporații internaționale, producăoare de turbine eoliene impun, ca o conditie sine qua non pentru încheierea contractelor de achiziții de piese, echipamente de schimb, servicii de mentenanță sau execuție de lucrări, activități obligatorii a fi realizate pentru funcționarea în parametrii optimi a centralelor eoliene, aplicarea altor norme de drept decât cele naționale, acestea funcționând numai în baza propriilor contracte standard, preformulate (de adeziune), care nu sunt guvernate de legea românã, aspecte care determină si necesitatea completării Legii nr.99/2016 privind achizițile sectoriale, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru exceptarea specifică de la aplicarea dispozitilor Legii nr. 99/2016 privind achizițile sectoriale, cu modificările și completările ulterioare, a achizițiilor sectoriale de produse, prestări servicii sau lucrări, care sunt și/sau includ elemente protejate de un drept exclusiv de proprietate intelectuală deținut de catre producătorii de turbine eoliene asupra produselor/servicilor furnizate/prestate, iar acești productori impun încheierea de contracte preformulate (de adeziune), guvernate de lege străină.

ULTIMA ORĂ Prosumatorii, obligați prin lege să-și instaleze sisteme de stocare a energiei. Amendament PSD, după un studiu al Politehnicii comandat de distribuitori CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prosumatorii, obligați prin lege să-și instaleze sisteme de stocare a energiei. Amendament PSD, după un studiu al Politehnicii comandat de distribuitori

”În contextul turbinei eoliene, producătorii de turbine impun adesea utilizarea unor contracte standardizate care sunt guvernate de legi străine și protejate prin drepturi exclusive de proprietate intelectuală. Aceste cerințe fac imposibilă respectarea legislației naționale în domeniul achizițiilor publice și, în același timp, compromit capacitatea României de a menține securitatea energetică. Așadar, exceptarea acestor achiziții este justificată juridic prin necesitatea protejării intereselor naționale și a respectării drepturilor de proprietate intelectuală impuse de producători”, susține ministrul Burduja.

Potrivit acestuia, în lipsa unei reglementări legale care să permită entităților contractante să achiziționeze de la producîtorii turbinelor eoliene produse, servicii sau lucrări necesare întreținerii și funcționarii centralelor eoliene, în condițiile speciale solicitate de acești producători (cu protejarea drepturilor exclusive de proprietate intelectuală pentru produse, servicii si lucrări), ”inclusiv acceptarea încheierii unor contracte de achiziție guvernate de legi străinefuncționarea parcurilor eoliene deținute de stat, prin companiile sale, este pusă în pericol”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Parlament și promulgat de șeful statului.

Urmărește-ne și pe Google News

 

viewscnt
Afla mai multe despre
parc
turbina
eolian
echip0amente
piese
întreținere
lucrări
achiziții
sectoriale
executare
burduja
proiect