Deducerea de cheltuieli cu ”serviciile de management, consultanţă, asistenţă sau alte servicii”, pe baza unor tranzacţii calificate ca fiind ”artificiale”, va reprezenta contravenţie şi va fi sancţionată cu o amendă egală cu dublul valorii cheltuielii deduse.
Măsura a fost introdusă într-un proiect adoptat de Senat și care va fi transmis pentru vot final deputaților.
Inițiatorii proiectului arată că alineatele (1)-(3) ale articolului 25 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal reglementează modul în care, pentru determinarea rezultatului fiscal, unele cheltuieli sunt considerate deductibile sau deductibile limitat, dearece sunt efectuate în scopul desfășurării activității economice. Alineatul (4) al aceluiași articol prevede categoria de cheltuieli care nu sunt deductibile pentru că acestea ar vicia modul de determinare a rezultatului fiscal al operatorului economic.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, chiar dacă legiuitorul a prevăzut la litera f) o categorie de cheltuieli nedeductibile, respectiv "cheltuielile cu servicile de management, consultanță, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană situată într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informații”, aceste prevederi se aplică numai în situația îm care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzacții calificate ca fiind artificiale - conform art. 1, alin. (3), iar, potrivit inițiatorilor, textul nu oferă o arie cuprinzătoare a situațiilor și nici sancțiunea aplicabilă în care contribuabilul nu se conformeazã fiscal.
”Trebuie adăugat faptul că România trebuie sã aplice prevederile Directivei (UE) 2016/1164 a Consiliului din 12 iulie 2016 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligaților fiscale care au incidența directă asupra funcționării pieței interne, act normativ comunitar care stabilește expres faptul că statele membre au obligația de a garanta că impozitele sunt plătite acolo unde sunt generate profiturile și valoarea”, arată inițiatorii.
Ca urmare, având vedere complexitatea aplicării regulilor privind prețurile de transfer în cazul unor astfel de servicii, spre deosebire de transferul de bunuri, unde prețurile de piață sunt mai ușor de determinat de autoritatea fiscală, prin intermediul instrumentelor existente in lege, și luând în considerare riscul de transfer necontrolat al veniturilor către alte jurisdicții fiscale, proiectul prevede introducerea unei nedeductibilități a tuturor cheltuielilor cu serviciile de management și consultanță prestate de către persoanele afiliate.
Pentru descurajarea deducerii disimulate a unor astfel de cheltuieli sub o altă formã, neconformarea la regulile fiscale menționate, diminuarea bazei impozabile se sancționeazã cu o amendã egală cu dublul cheltuielilor deduse printr-o tranzacție artificială.
”Astfel, se elimină definitiv posibilitatea utilizării "management fee-urilor", a cheltuielilor de administrare disimulate/ artificiale pentru reducerea artificială a cuantumului impozitului pe profit și externalizarea acestuia, stabilind o sancțiune descurajantă”, mai arată autorii proiectului.