România va găzdui la Mihail Kogălniceanu una dintre cele mai mari baze NATO: Un scut de protecție împotriva Rusiei lui Putin

România va găzdui la Mihail Kogălniceanu una dintre cele mai mari baze NATO: Un scut de protecție împotriva Rusiei lui Putin
scris 19 mar 2024

O bază NATO în România ar putea scuti Germania de a fi cea mai importantă bază militară americană, arată Frankfurter Rundschau, citat de Rador. România are în plan construirea celei mai mari baze militare NATO din Europa. Costurile proiectului se cifrează la 2,5 miliarde euro și este de așteptat ca baza să poată găzdui peste 10.000 de soldați. Ținând seama de mărimea bazei de peste 3.000 ha, Kyiv Post compară proiectul bazei cu dimensiunile unui orășel.

Nicolae Crețu, comandorul bazei aeriene 57 în România, a explicat la Euronews Romania dimensiunea proiectului: „Săli de așteptare, depozite de combustibil, muniție, echipamente, material aeronautic, simulatoare, facilități de catering, locuri de cazare – tot ce este necesar pentru funcționarea și îndatoririle unei baze de asemenea mărime.”

Urmărește-ne și pe Google News
Majoritatea băncilor europene pot face față actualelor turbulențe CITEȘTE ȘI Majoritatea băncilor europene pot face față actualelor turbulențe

Există posibilitatea ca România să înlocuiască baza militară cea mai importantă din Germania. Până acum Ramstein constituie cea mai importantă bază a SUA în Europa, fiind un punct de plecare pentru misiuni ale SUA în Africa, Orientul Apropiat sau Europa de Est. Deocamdată nu este sigur că noua ‘bază aeriană” din România constituie o concurență pentru Ramstein.

Noua bază militară urmează să întărească în primul rând capacitatea de intervenție și siguranță împotriva Rusiei.

Analistul român militar și politic Dorin Popescu vede în acest proiect un pas important în contextul războiului din Ucraina și cel al amenințărilor tot mai mari ale Rusiei față de Occident. „Baza Mihail Kogălniceanu va deveni cea mai importantă structură militară permanentă NATO în imediata apropiere a Ucrainei. Este improbabil ca acest conflict să se încheie în acest an, în 2025 sau 2026. Va fi vorba probabil de un război de lungă durată.”

De la izbucnirea războiului din Ucraina cele mai îngrijorate din cauza retoricii ruse sunt mai ales statele baltice de la frontiera cu Rusia. Vladimir Putin a amenințat în mod repetat Letonia și a criticat atitudinea acesteia față de minoritatea rusă, care este tratată foarte prost. Putin a avertizat asupra faptului că populația rusă din Letonia s-ar putea întoarce împotriva țării.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
mihail kogălniceanu