România, departe de un nou boom imobiliar, fondul locativ din București a crescut cu doar 2% în 5 ani

România, departe de un nou boom imobiliar, fondul locativ din București a crescut cu doar 2% în 5 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 oct 2015

România este departe de un nou boom imobiliar pe piața rezidențială, în condițiile în care, potrivit Institutului de Statistică, în perioada 2009-2014 în București s-au construit circa 15.000 de locuințe, adică 2% din fondul locativ din Capitală, a declarat Cristina Roșca, managing partner al firmei imobiliare RealTime.

“Sperăm să nu mai vină un boom pe piața rezidențială și consider că cifrele care vizează noile dezvoltări rezidențiale nu indică un boom. Potrivit INS, în perioada 2009-2014 au fost livrate circa 15.000 de locuințe în București, iar acest lucru nu poate fi interpretat ca un boom, deoarece reprezintă doar 2% din fondul locativ din București, de aceea considerăm că este nevoie să se construiască noi locuințe, dar după anumite principii. Proiectele noi trebuie poziționate corect, atât ca amplasament cât și ca tipuri și suprafețe ale locuințelor”, a explicat Roșca, la deschiderea tIMOn.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea a arătat că în București există o variație foarte mare de prețuri pe piața rezidențială, de la 17.000 de euro pentru o garsonieră, la peste 900.000 de euro pentru un apartament cu trei camere. Acest lucru este explicat și prin tipologiile foarte diferite ale potențialilor clienți.

Potrivit unei analize a firmei, prețul mediu al apartamentelor din București este de 1.235 de euro pe metru pătrat util. Cele mai mari diferențe dintre nivelul minim și cel maxim al prețurilor de pe piață se întegistrează în zona centrală, unde prețul pe unitate pornește de la 30.000 de euro pentru o garsonieră și poate ajunge la 325.000 pentru patru camere.

”În zona centrală este o variație foarte largă de preț deoarece aici se poate construi atât pentru clasa de venituri scăzute spre medii, cât și pentru clasa medie-înaltă. Aceeași variație o regăsim și în zona de nord, care cuprinde atât Pipera, Băneasa, Străulești, dar și Dorobanți și Primăverii, astfel avem locuințe de la 27 mp și 24.000 de euro la 300 mp și 950.000 de euro”, a arătat Roșca.

tIMOn a început joi în Piața Constituției și cuprinde o ofertă de peste 20.000 de locuințe cu o valoare de piață de mai mult de un miliard de euro. Sunt prezentate 250 de ansambluri rezidențiale, din care peste 30, totalizând 2.000 de locuințe și investiții de circa 150 de milioane de euro, vor fi noi lansate pe piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
realtime
timon