Producătorul american de rachete spațiale Rocket Lab a lansat recent un satelit foarte reflectorizant pe orbita joasă a Pâmântului, cu scopul de a încuraja omenirea să privească în sus și să își amintească de locul ocupat în univers și de cât de fragil este acesta.
Denumit “Steaua Umanității”, satelitul-instalație artistică este o sferă geodezică din fibră de carbon cu 65 de fețe extrem de reflectorizante. Satelitul orbitează planeta la fiecare 90 de minute și se rotește rapid, reflectând razele Soarelui înapoi pe Pământ și creând o lumină intermitentă.
Bila disco spațială, după cum a fost botezat satelitul de astronomii nemulțumiți că un nou intrus le va îngreuna cercetările, va fi cel mai strălucitor obiect de pe cer timp de nouă luni, după care gravitația își va spune cuvântul, iar satelitul se va dezintegra în atmosferă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Indiferent de locul în care te afli, indiferent dacă ești sărac sau bogat, în timp de conflict sau pace, toată lumea va putea vedea Steaua Umanității strălucind intermitent pe cerul întunecat. Speranța mea este că toți cei care se uită în sus la Steaua Umanității vor privi dincolo de ea, la întinderea universului, vor simți o conexiune cu locul nostru în univers și se vor gândi un pic altfel la viețile și acțiunile lor și la ceea ce este important”, spune Peter Beck, fondatorul și directorul general al Rocket Lab.
Rocket Lab este o companie cu capital privat, care are printre investitori nume ca Lockheed Martin, Khosla Ventures și Data Collective.
Lansarea neanunțată a satelitului a stârnit nemulțumire printre experții în astronomie, potrivit Mashable, care a adunat mai multe comentarii postate pe Twitter.
CITEȘTE ȘI VIDEO NASA te invită la o călătorie imersivă în centrul galaxiei“Există deja sute de sateliți vizibili cu ochiul liber. Lansarea unei bile disco ca o manevră publicitară crește șansele ca Sindromul Keller să facă orbita joasă neutilizabilă”, a spus Andy Howell, astronom la Observatorul Las Cumbres din California.
Sindromul, sau efectul Kessler este o teorie potrivit căreia densitatea obiectelor aflate pe orbita joasă va deveni atât de mare încât o eventuală coleziune ar putea cauza o reacție în lanț, făcând orbita neutilizabilă timp de generații din cauza gunoiului spațial rezultat.
“Judecând după ultimele decade, trimiterea de obiecte strălucitoare pe orbită nu duce la venerație și pace în lume”, a comentat și profesorul de fizică și astronomie de la Universitatea Rochester Eric Mamajek.
Rocket Lab și-a apărat decizia, spunând că Steaua Umanității va străluci pe cer doar pe perioade foarte scurte, de ordinul secundelor și nu va fi vizibilă permanent în toate regiunile pe durata celor 9 luni până la dezintegrare.
Steaua Umanității va fi vizibilă din România peste aproximativ 3 luni. Cei interesați pot urmări traseul satelitului pe pagina web dedicată.
Peter Becker și satelitul Steaua Umanității. Foto: Rocket Lab