Cercetătorii de la NASA au apelat la algoritmi de inteligență artificială pentru a descoperi o exoplanetă ce fusese trecută cu vederea de mijloacele clasice de căutare.
Pământul nu mai face parte din cel mai mare sistem solar cunoscut de oameni, odată cu descoperirea unei noi exoplanete care orbitează în jurul stelei Kepler-90. Informația se datorează unui sistem de inteligență artificială al celor de la Google.
Ca și sistemul solar, în jurul lui Kepler-90 orbitează opt planete, cea de-a opta fiind tocmai anunțată de NASA. Cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a căuta în informațiile care prin mijloacele tradiționale de cercetare nu au returnat niciun rezultat pozitiv.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Steaua Kepler-90 poartă numele telescopului spațial Kepler, folosit de NASA pentru a căuta exoplanete încă din 2009. Cu ajutorul acestuia, NASA a descoperit până acum 2.525 de exoplanete, fapt care a schimbat viziunea oamenilor de știință despre exoplanete și despre cât de numeroase sunt, de fapt, acestea în Univers.
Steaua Kepler-90, care a fost descoperită în 2014, se află la o distanță de aproximativ 2.500 de ani-lumină de Pământ.
Folosind AI-ul pentru a vedea dacă printre rezultatele considerate negative de mijloacele standard de căutare, NASA a descoperit planeta care acum se numește Kepler-90i și este a opta planetă ce orbitează în jurul stelei Kepler-90.
CITEȘTE ȘI VIDEO Cum ar putea arăta Galaxy S9Căutarea exoplanetelor se face prin prioritizarea semnalelor în funcție de intensitate, deoarece semnalele mai intense au șanse mai mari să vină de la exoplanete.
NASA a antrenat AI-ul celor de la Google, punându-l să analizeze 15.000 de semnale care veneau de la potențiale exoplanete din baza de date furnizată de telescopul spațial Kepler. După antrenarea AI-ul acesta a fost pus să analizeze datele furnizate de 670 de stele despre care se știa că au exoplanete ce orbitează în jurul lor.
Exoplanetele sunt planete din afara sistemului nostru solar care orbitează în jurul unei stele.