Discuțiile dintre liderul rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping s-au încheiat luni după aproape patru ore și jumătate, dar vor fi reluate marți în format extins, au anunțat agențiile de presă rusești. În acest timp, Casa Albă și-a exprimat scepticismul în legătură cu presupusul plan de pace chinez pentru Ucraina și a transmis că președintele Joe Biden ar dori să mai aibă o discuție cu liderul chinez, relatează CNN.
Agenția de presă a statului rus, TASS, a precizat că Vladimir Putin a ieșit afară pentru a-și lua rămas bun de la oaspetele chinez, cu care a luat cina și a discutat timp de patru ore și jumătate. Cei doi și-au mai spus câteva cuvinte înainte ca Xi Jinping să se urce în mașina oficială și s-au despărțit strângându-și mâinile, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Marți, liderii se vor întâlni din nou și vor purta discuții substanțiale", a precizat TASS.
Putin i-a spus anterior lui Xi, la începutul întâlnirii lor, că a analizat propunerile Chinei privind modul de rezolvare a conflictului din Ucraina și vor avea ocazia să discute ideile Beijingului.
WASHINGTONUL SE TEME CĂ PLANUL DE PACE AL LUI XI PREVEDE MENȚINEREA TRUPELOR RUSE ÎN UCRAINA
În reacție la evenimentele de la Moscova, Casa Albă și-a menținut părerea sceptică cu privire la summitul ruso-chinez, sugerând că există puține dovezi că discuțiile ar putea aduce evoluții pozitive pentru Ucraina.
Statele Unite speră ca liderul chinez Xi Jinping, în timpul întâlnirilor sale cu președintele rus Vladimir Putin, să pledeze pentru o rezolvare a războiului din Ucraina care să includă o retragere completă a trupelor rusești, a declarat Casa Albă.
John Kirby, coordonatorul de comunicare al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, a declarat reporterilor că SUA rămân îngrijorate că președintele chinez va reitera apelurile pentru o încetare a focului în Ucraina care ar avantaja doar Rusia, permițând forțelor rusești să rămână în interiorul teritoriului ucrainean.
John Kirby a amintit că planul de pace al Chinei include principiul respectării suveranității tuturor țărilor și l-a încurajat pe Xi să "pledeze pentru acest punct-cheie esențial, care trebuie să includă retragerea" forțelor rusești de pe teritoriul ucrainean, "în conformitate cu Carta ONU".
Liderii ucraineni au elaborat, de asemenea, un plan de pace "care se bazează, din nou, pe aceleași principii ale ONU", a declarat Kirby în timpul unui briefing de presă la Casa Albă.
El a spus că războiul s-ar putea încheia imediat dacă Putin și-ar retrage trupele din Ucraina. "Suntem îngrijorați că, în schimb, China va reitera apelurile pentru o încetare a focului care lasă forțele rusești în interiorul teritoriului suveran al Ucrainei", a spus Kirby. "Orice încetare a focului care nu abordează retragerea forțelor rusești din Ucraina ar ratifica efectiv cucerirea ilegală a Rusiei", a punctat el.
Luni, după ce Xi a sosit la Moscova, secretarul de stat american Blinken a reiterat aceste preocupări, afirmând că orice plan de încetare a focului fără îndepărtarea forțelor rusești ar "permite președintelui Putin să aibă un răgaz și să își refacă trupele, iar apoi să reînceapă războiul într-un moment mai avantajos pentru Rusia".
Kirby a spus, pe de altă parte, că nu există încă dovezi că Beijingul a avansat în ceea ce privește furnizarea de arme Moscovei, dar a precizat că această opțiune nu a fost scoasă din discuție. "Vom vedea ce va ieși din această întâlnire. Adică, nu știm dacă va exista vreun fel de aranjament, v-aș spune doar că încă nu credem că China a retras această opțiune de pe masă", a arătat Kirby.
BIDEN VREA SĂ DISCUTE CU XI
Pe de altă parte, președintele SUA, Joe Biden, este interesat să discute din nou cu liderul chinez Xi Jinping, potrivit lui John Kirby. O eventuală convorbire telefonică între Xi și președintele Biden rămâne în cărți, dar va avea loc doar la "momentul cel mai potrivit", a precizat Kirby.
Între timp, administrația americană încă mai speră ca secretarul de stat Antony Blinken să viziteze Beijingul, așa cum era programat înainte de "criza baloanelor", și lucrează la organizarea unor vizite economice în China ale secretarului trezoreriei, Janet Yellen, și secretarului comerțului, Gina Raimondo.
Deocamdată nu a fost programat nimic între liderii american și chinez, a precizat Kirby. Oficialii americani vor să se asigure că discuția va fi "la momentul potrivit", a adăugat el.
"Este important să menținem deschise aceste linii de comunicare, în special acum, când tensiunile sunt atât de ridicate", a spus Kirby.
Biden s-a întâlnit cu Xi Jinping timp de trei ore în noiembrie, în marja summitului G20 de la Bali. A fost prima lor întâlnire în persoană de când Biden a preluat funcția de președinte. La acea vreme, președintele american a declarat reporterilor că a fost "deschis și sincer" cu Xi în legătură cu o serie de chestiuni în care Beijingul și Washingtonul nu sunt de acord.
Kirby a confirmat că SUA doresc să reprogrameze vizita secretarului de stat Blinken la Beijing. Aceasta a fost amânată în februarie ca răspuns la balonul chinezesc, suspectat de spionaj, care a survolat teritoriul american. Blinken intenționează să călătorească în China "cu prima ocazie, atunci când condițiile o vor permite", a declarat luna trecută un oficial al Departamentului de Stat, deși oficialul nu a detaliat ce condiții urmărește SUA.