Ministerul Agriculturii va înființa un fond prin care fermierii vor putea obține, din această toamnă, microcredite de până la 50.000 de euro pentru dezvoltarea exploatațiile agricole pe care aceștia de dețin, reiese dintrun proiect de ordonanță de urgență publicat pe site-ul ministerului.
“În vederea stimulării dezvoltării clasei de mijloc la sate se constituie la dispoziția Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale Fondul pentru acordarea de microcredite în agricultură, denumit în continuare fond”, se arată în ordonanța de urgență pentru modificare și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.43/2013, scrie News.ro.
Astfel, fondul va fi folosit pentru acordarea de microcredite pentru fermierii care vor să facă investiții în agricultură, dar care nu sunt eligible pentru finanațarea din Programul Național de Dezvoltarea Rurală. Suma maximă pe care o poate accesa un benficiar ester de 15.000 de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cazul fermierilor care vor să achiziționeze animale,aceștia pot obține microcredite de până la 50.000 de lei per persoană.
Agricultorii care vor să obțină toate resursele financiare pentru realizarea producției agricole vor putea accesa un microcredit de maximum 25.000 de lei per persoană.
Persoanele care pot beneficia de astfel de microcredite vor fi persoane fizice care dețin atestat de producător în conformitate cu prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, dar și persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi .
CITEȘTE ȘI Dosarul Murfatlar: Mariana Vizoli, secretar de stat în Finanțe și Daniel Diaconescu, vicepreședinte ANAF, urmăriți penal de DNA, sub control judiciarTotodată, și persoanele juridice vor putea accesa aceste microcredite.
Prin ordonanța de urgență se mai stabilesc și tipurile de investiții care pot beneficia de microcredite, precum și plafonul maxim de microcreditare finanțat.
Achiziția de terenuri agricole va fi garantată de până la la maximum 70% din valoarea creditului acordat de către instituțiile finanțatoare pentru achiziția de terenuri agricole. Diferența de garanții necesare pentru acoperirea integrală a creditului și a dobânzilor aferente va fi asigurată la acordarea creditului de către împrumutați cu terenurile achiziționate și/sau alte bunuri aflate în proprietatea acestora sau a terților garanți.
În același timp, pentru finanțarea proiectelor de investiții sprijinite prin PNDR garantarea este de până la 80 % a creditelor acordate de instituțiile finanțatoare beneficiarilor PNDR 2014 – 2020.
“Având în vedere faptul că masurile preconizate a fi aplicate prin acest proiect de act normativ vizează printre altele facilitarea achiziției de terenuri agricole în vederea extinderii exploatațiilor agricole, facilitarea accesului la finanțarea producției agricole, care poate începe astfel pentru categoriile cele mai sensibile de beneficiari încă din această toamnă, cu beneficii din primăvara anului 2017, facilitarea accesului la credite și microcredite care pot oferi premisa accesării, din toamna anului 2017 a unor măsuri din PNDR”, se mai arată în ordonanța de urgență.