Presa germană caută explicații pentru dezinteresul românilor față de vaccinare

Presa germană caută explicații pentru dezinteresul românilor față de vaccinare
scris 13 ian 2022

Cotidianul german FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG caută explicații pentru dezinteresul românilor față de vaccinare. Publicația, citată de Rador, arată că anunțul ministrului sănătății Karl Lauterbach referitor la faptul că Germania a achiziționat din stocul României cinci milioane de doze din vaccinul produs de Biontech, deoarece acolo acestea „nu sunt necesare”, a provocat un interes redus chiar și în România.

Ținând seama de rata vaccinării din țara respectivă, prezentarea ministrului german sună foarte plauzibil, ca și cum România ar dispune de mai multe vaccinuri decât ar avea nevoie. Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a comunicat săptămâna trecută că la acest moment 41,3% din populația României a fost vaccinată cu întreaga schemă prevăzută (adică 2 doze, respectiv una de la Johnson&Johnson). În UE doar Bulgaria prezintă o rată și mai scăzută a vaccinărilor: acolo s-a ajuns la doar 30%.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Polițiștii dau mai multe amenzi pentru nepurtarea corectă a măștilor CITEȘTE ȘI FOTO Polițiștii dau mai multe amenzi pentru nepurtarea corectă a măștilor

Gheorghiță avertizase încă în noiembrie anul trecut că guvernul nu va atinge obiectivul stabilit între timp de a realiza încă în 2021 o rată de vaccinare de 70%, după ce s-a înregistrat o scădere continuă a interesului, oricum redus deja, față de vaccinare.

Guvernul își anunță acum intenția de a realiza măcar în anul în curs o rată de infectare de 70% și să propună pentru 2023 chiar și realizarea unei cote de vaccinare de 90 procente. Este vorba de un obiectiv extrem de ambițios dacă ținem seama de reticența manifestată de o mare parte a populației din România. Nici măcar faptul că temporar România prezenta cea mai mare rată a mortalității dintre toate țările UE, nu a avut darul de a schimba măcar puțin acest scepticism. Potrivit unei comunicări Eurostat de luna trecută, România a prezentat între timp cea mai mare rată de mortalitate dintre toate statele membre. În timp ce rata mortalității era în Suedia de 0,3% și în Italia de 2%, în Bulgaria era de 73%, iar în România a fost chiar și mai mare.

Deocamdată nu există cercetări serioase privind cauzele care ar explica ostilitatea față de știință în Bulgaria și România. În România ar putea contribui la respingerea accentuată a vaccinării și poziția adoptată de partidul populist de dreapta AUR. Deși șeful AUR, George Simion, a explicat clar că se opune doar obligativității de a se vaccina și nu vaccinurilor în sine, din partea altor politicieni ai partidului se face auzită o altă retorică. Atât în Bulgaria, cât și în România trăiește o importantă comunitate de romi, dintre care o parte trăiește în afara societății și poate fi cu greu contactată de mass-media pentru a participa la o campanie de vaccinare.

Avertismentele lui Gheorghiță referitor la faptul că datorită ratei scăzute a vaccinărilor la acest moment România nu este pregătită suficient pentru noi valuri ale pandemiei, nu s-au soldat până acum cu succes. În Bulgaria, noul prim-ministru Kirill Petkov le-a cerut concetățenilor săi să se lase neapărat imunizați, deoarece: „Nu aș vrea să fiu un prim-ministru care să numere morți”. 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
vaccin
presa